Русия е демонизирана и не е възможно тя да се е намесила в американските избори през 2016 г. - въпреки твърденията в САЩ.

Това заявява пред Си Ен Ен говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Журналистът Фарид Закария заявява, че при всичките обвинения срещу Москва не знае откъде да започне. И затова пита събеседника си дали руското правителство е сътрудничело или е поддържало сериозни комуникации с щаба на Обама по време на кампанията.

"Отговорът е много прост. Той е "не", отговаря Песков.

"Фактът, че Русия е демонизирана в това отношение, е много странен за нас. И ние наистина съжаляваме за това. Америка се самоунижава, като признава, че една чужда страна е имала силата да се намеси в изборния процес. Америка е голяма страна, държава номер 1, най-мощната в света, с много, много стабилни политически традиции, а вие казвате, че една страна лесно може да се намеси и лесно да повлияе на вашия изборен процес. Това просто е невъзможно", допълва "гласът" на Кремъл.

И изтъква, че руската позиция по този въпрос е проста:

"Ние никога няма да позволим някой да си вре носа в нашите вътрешни работи, но сме реципрочни в това действие, когато става дума за други страни."

Фарид Закария припомня, че всички 16 разузнавателни агенции на САЩ са убедени, че Русия се е опитала да повлияе на резултатите от изборите.

"Не сме видели никакви доказателства. Виждали сме само достъпната част от доклад на една от агенциите и скромното ми мнение е, че това не е документ от кой знае колко високо качество в смисъл на истинска достоверност", отвръща Песков.

Той има предвид силно цензурирания доклад на разузнаването от януари за руски кибератаки по време на кампанията през 2016 г.

За руския посланик в САЩ Сергей Кисляк Песков заявява, че той си е вършил работата. Така говорителят на Путин коментира информацията, че дипломатът се е срещал преди изборите два пъти с настоящия главен прокурор на страната Джеф Сешънс.

"Той е разговарял за двустранните отношения. Той е разговарял за това какво се случва в САЩ, за да разберем по-добре нещата в Москва. Това е нещо, което се върши от всеки руски посланик зад граница и от всеки посланик на САЩ, включително този в Москва."

На въпроса дали Кисляк е имал подобни срещи с Хилъри Клинтън Песков отговаря двусмислено:

"Ако погледнете някои хора, свързани с Хилъри Клинтън по време на кампанията й, вероятно ще видите, че той е имал редица такива срещи."

Но бърза да уточни:

"Нямаше срещи за изборите, изборния процес... Не по начин, който да бъде представен като намеса в изборния процес."

Според Песков всеки, който мисли иначе, просто гледа на ситуацията "с намерението да демонизира Русия".

Руският президент Владимир Путин смята колегата си Доналд Тръмп за прагматичен, но същевременно изразил известно безпокойство. Така Песков отговаря на въпроса какво е мнението му за първите седмици на новата американска администрация.

"Нямаме правилно разбиране на перспективите за бъдещето на нашите двустранни отношения. Ние наистина ще очакваме нашите контакти да бъдат по-чести, по-задълбочени, за да седнем и да си говорим един на друг, за да се опитаме да разберем, защото имаме доста значителна пауза в нашите отношения. Ние губим силата си, като се обвиняваме взаимно за всичко", казва "гласът" на Путин.