Специален рекорд постигна британският музикант Ед Шийрън - не една, не две или три, а цели 9 песни в топ 10 на официалния чарт на сингъли във Великобритания миналата седмица са негови, съобщи Digital Trends.

Всички те са от новият му албум ÷ (или "Divide"), пуснат по-рано този месец. Останалите песни до 16, колкото съдържа целият албум, пък влизат в топ 20.

"Никога не съм очаквал, че ще имам девет песни в топ 10 някога в живота си. Не знам дали нещо не се е объркало, но определено се радвам", отбелязва пред БиБиСи Радио самият Шийрън.

Според критици на системата за определяне на топ 10 чартовете, причината е в промяна на системата, която вече отчита не само данни от магазините, а и стрийминг услуги като Spotify. Според тях преди три години 100 пускания на песента са се брояли за една "продажба". Когато обаче този тип онлайн услуги са станали по-популярни, някои са възразили, че това изкривява резултатите срещу новите изпълнители. И така Компанията за официалните чартове е решила да започне да оценява 150 слушания на песента за една "продажба". Сега вероятно ще се търсят нови промени в системата.

Представител на Компанията - Мартин Талбът - обяснява, че засега се колебае дали да промени системата, но преди това ще направи внимателен анализ.

Това обаче едва ли има значения за Шийрън, чийто нов албум бе продаден (наистина) 672 000 пъти в първата си седмица, най-бързо продаваният албум на мъж в страната някога. Миналият му албум - + - също постави рекорди.