Близо половината скулптури от 2500-годишния атински Партенон се намират в Британския музей. Тези произведения са създадени в първата самопровъзгласила се демокрация на света след победа срещу персийското нашествие в Елада. Днес Гърция иска връщането на така наречените Елджинови мраморни статуи от Британския музей като символичен жест на спротива срещу „антидемократичните сили, които се стремят към разпада на Европа“, пише „Индипендънт“.

Правителството в Атина, което преди година заплашваше Обединеното кралство със съд, сега подновява дипломатическите си усилия с предложение за редовно заемане на някои антични произведения, съхранявани в британски институции. В замяна Гърция предлага временн експозиции на други произведения на древните изкуства в Англия. Пристигането например на златната маска на Агамемнон или статуетката на Посейдон/Зевс може да предизвика такъв интрес, какъвто през 80-те години е имало първото „гостуване“ на китайската теракотена армия.

Мраморните скулптури от Партенона са взети от лорд Елджин преди близо 200 години, когато Гърция все още е част от Османската империя. Самите статуи са създадени от майстора Фидий и неговите ученици по поръчка на атинския стратег Перикъл през V столетие пр. Хр. – по време на краткия „златен век“ на Атина като демократично управляван град-държава между Гръко-персийските войни и Пелопонеската война. Смята се, че те са образци на елинското класическо изкуство.

Министърът на културата на Гърция Лидия Кониорду смята, че връщането на тези първи паметници на западната цивилизация в родината им би било проява на отдаденост към демокрацията във време, когато мнозина смятат, че тя е под заплахата на възраждащия се национализъм.

„Обединяването на мраморните статуи от Партенона е символ, подчертаващ борбата срещу силите, подкопаващи ценностите и основите на европейската кауза“, смята г-жа Кониорду.

Според нея Партенонът е крайъгълен камък на западната цивилизация. Той е емблема на демокрация, диалогичност и свобода на мисълта.

Музеят на атинския Акропол в момента съхранява само половината от оригиналните статуи, украсявали някога фризовете и околностите на големия храм на Атина. Останалата част от оцелелите фигури се намира в няколко европейски музея.

Хората на Елджин понякога са работили грубо: има разполовени фигури, елементи от които се намират в Атина, а други – в Лондон. Проф. Луи Годар, новоизбраният председател на на Международната асоциация за обединяване на скулптурите от партенона, казва:

„Немислимо е, че паметници, разчленени преди 200 години и представящи борбата за оцеляване на първата демокрация в света, все още са разделени. Трябва да си дадем сметка, че Партенонът е люлката на демократична Европа, така че трябва да бъде възвърната предишната му слава“.

Досега британските власти рутинно са отхвърляли неколкократни подобни искания от гръцка страна.

Площад Славейков