Проблемите на поставената под надзор КТБ рефлектират и в българския спорт. Големите инвестиции на Цветан Василев бяха в две направления: "Ботев" (Пловдив) и баскетболният "Левски".

Ако се стигне до спиране на спонсорирането на баскетбола, драмата няма да е чак толкова голяма, защото не се изразява в база и високоплатени звезди. Най-много "сините" да не участват в силната Адриатическа лига, само входната такса за която възлиза на 1 милион евро. Ако са осигурени предварително - добре. В случай че не са, отборът няма да мери сили в престижния турнир, а Тити Папазов ще трябва да си търси нов благодетел. Той това го може.

Базата в "Коматево"

По-интересният въпрос е какво се случва с "Ботев" (Пловдив), където инвестицията е наистина гигантска за българския спорт. А оттам и издръжката. Цветан Василев пое изпадналия в немилост клуб през зимата на 2011 г. и оттогава почна да налива стремглаво в база, стадион, школа и отбор. През 2012-а стартира изграждането на "Футболен комплекс Ботев 1912" в квартал "Коматево". Завършен бе през есента на миналата година.

Основният терен на базата "Футболен комплекс Ботев 1912".

Според различни информации там са хвърлени между 9 и 14 милиона лева. Онези, които са ходили, знаят - "пада ти ченето". Няма друга такава футболна база в България, като се почне от хотела на ниво 3-4 звезди, шестте терена, двата възстановителни центъра и модерните съблекални, та се стигне до ефектния ресторант, в който юношите от школата , треньорите и футболистите от първия обор се хранят безплатно.

Нещата са уредени по образеца на големите западни клубове с техните академии. КТБ не е фалирала, както няколко пъти отбеляза шефът на БНБ Иван Искров, но ще ѝ стигнат ли силите, за да покрива тази огромна издръжка? Или пък Василев ще го прави сам?

Колежа

По-любопитна е съдбата на изграждащия се наново, от кота "нула", стадион "Христо Ботев", наричан от феновете на "канарчетата" Колежа. Клубът подписа концесия за 35 години за арената. Поне по проект стадионът отново е без аналог в България, а стойността - минимум 20 милиона лева. Залогът за направата му, изцяло поета от Цветан Василев, без участието на държавата или общината, не е само за "Ботев", а и за българския футбол.

През 2015-а сме домакини на финали на Европейско първенство за юноши до 17 години. И стадион "Христо Ботев" е предвиден за откриването и за финала. С него ще шашкаме Мишел Платини и компания. За целта трябва да е готов до края на април 2015 г., защото шампионатът стартира на 6 май. Ако това не стане, шамарът за родния футбол в УЕФА ще е доста звучен. Поставя се под съмнение домакинството, организацията по което и без това не върви добре...

Така трябва да изглежда новият стадион "Христо Ботев" в Пловдив

По информация на Клуб Z строежът върви с доста забавени темпове от дни. Макар да се твърди, че парите са осигурени отрано. И не само това хвърля в смут служителите, треньорите и феновете на "Ботев". Подобно на много други хора и институции, техните сметки също са блокирани. Някои се питат дали Ботев няма да се върне обратно в миманса, откъдето го измъкна Цветан Василев. И се страхуват за хляба си.

Любослав Пенев

Първият отбор на "Ботев" е на лагер в Австрия и футболистите още не са почувствали страховете в "Коматево". Пък и за тях е важно само навреме да си получават заплатите. В момента, в който почнат да им ги бавят, късат договорите си много бързо. Особено разглезените чужденци. В "Ботев" щатът е доста раздут, а заплатите - високи. Наскоро Василев си позволи лукса да ангажира за треньор Любослав Пенев, заедно с целия му щаб от националния тим. Може би само в "Лудогорец" фонд работна заплата е по-висок.

Любо Пенев бързо прие офертата на "Ботев". А колко дълго ще остане, ако клубът забуксува?

Ще може ли "Ботев" да продължи да поддържа сериозните харчове и в това перо? Ами парите за трансфери, за мачовете в евротурнирите? На служители на "Ботев" е казано, че важни за бъдещето на "жълто-черния" клуб са следващите две седмици. В тях щяла да се изясни посоката на летене на "канарчетата".

Всичко ни е наред

"Към дадения момент всичко при нас е наред, изпълняваме си задълженията, работим, имахме днес оперативка, на която обсъждахме важни текущи въпроси, обяви пред Клуб Z изпълнителният директор на "Ботев" Тервел Златев. - Предстои мъжкият отбор да се върне от Австрия, стягаме участието ни в Лига Европа и чакаме жребия, в неделя имаме важен мач за републиканско първенство при децата срещу ЦСКА... Ставащото в София не ни притеснява, не ни засяга. Има всякакви спекулации, но ние сме си в "Коматево".

Президентът на "Ботев" Иван Джиджев (вдясно) и изпълнителният директор Тервел Златев.

На въпрос дали е обезпечено поне близкото бъдеще на "Ботев", Тервел Златев, до неотдавна високопоставен служител на БФС преди сам да напусне, отвърна следното:

"Пак ви казвам, към момента клубът функционира нормално. Ако се стигне до решаване на някакви по-сериозни казуси, имаме управителен съвет, президент, собственик..."

Той добави, че не е информиран как върви строежът на Колежа. Според Златев и там всичко било наред,  но все пак директорът уточни, че не се занимава с този проект, а само с администрацията на клуба.

Когато станеше дума за "Ботев", Цветан Василев винаги повтаряше, че вложенията му не са моментни, че не държи да печели купи и титли сега, а да гради фундамент за бъдещето. Говореше как "Ботев" ще почне да произвежда играчи и те ще са гръбнакът на отбора, а не чужденци.

Има ли банкерът план "Б"?

Проблемът е, че в България не се печели от футбол и клубовете разчитат собственикът просто да вади пари. Стигне ли се до сътресения в бизнеса или нежелание наливането да продължава, клубът загива. Или поне вегетира. Ще успее ли "Ботев" да избегне това?