Световно е, а Англия изживява един и същи кошмар: националният тим се проваля на голямо първенство и пресата го съсипва. Този път селекцията на Рой Ходжсън тръгна за мондиала без големи очаквания, но въпреки това в родината на футбола не могат да приемат, че участието на "трите лъва" на практика приключи осем дни след откриването на форума. И за първи път от 1958 г. съставът не достига втората фаза.

Най-далеч отива всекидневникът "Дейли Мейл" с колаж: "Почивай в мир футболен отбор на Англия".

Колаж в. "Дейли Мейл"

Посочената дата на "кончината" 20 юни е избрана заради фактическото отпадане в Бразилия, когато Коста Рика срази Италия с 1:0 и отряза дори теоретична възможност за оцеляване на островитяните. Журналистите и анализаторите на изданието недоумяват за решението на Футболната асоциация на страната да гласува вот на доверие на Ходжсън на връх 20 юни! 

Топ перото Нийл Аштън анализира заплатите на футболистите на Англия и тези на Уругвай. 19-годишният талант Рахийм Стърлинг вече заработва по 2,5 милиона паунда годишно. Влезлият като смяна Рики Ламбърт изкарва по 55 000 лири на седмица в "Саутхемптън" (!), а след трансфера си в "Ливърпул" ще взема и повече. Има добре платени и в редиците на "урусите", но изглежда, че те са запазили в себе си онова, което дава улицата в детството на един футболист, отбелязва журналистът.

Вестник "Сън" - най-тиражният на Острова, както винаги влага хапливо чувство за хумор. "Англия назначи нов капитан", е голямото заглавие на таблоида със снимка на самолета, с който тимът рано-рано ще се прибере още в сряда. Има се предвид капитанът на полета...

"Руис извади Англия от мизерията", отбелазва "Таймс" за начина, по който отборът "изгоря" - с победния гол на Брайън Руис за Коста Рика срещу Италия.

И една постъпка за пример: рехабилитаторът на уругвайската звезда Луис Суарес е отложил процедури срещу заболяването си от рак, за да бъде неотлъчно до нападателя и да направи необходимото той да е готов за мондиала. Суарес пропусна първия мач срещу Коста Рика, но се върна на терена за сблъсъка с Англия и вкара два гола. 63-годишният Валтер Ферейра трябвало да постъпи в болница точно преди мондиала. Голаджията спомена за приноса на Ферейра след мача: "Ако не беше той, нямаше да играя на световното".