Властите във Венецуела арестуваха тази седмица четирима хлебари, произвеждали нелегално пасти, пише в. "Гардиън".

Социалистическото правителство на президента Николас Мадуро заплаши да установи контрол върху фурните в Каракас като част от избухналата "хлебна война".

Мадуро изпрати инспектори и войници в над 700 фурни из цялата столица. Той поиска да бъде проверено дали се спазва законът 90 на сто от зърното да бъде използвано за производството на хляб, вместо за по-скъпите пасти и други видове сладкиши.

Венецуела - някога една от най-проспериращите страни в Латинска Америка, страда днес от тежка криза. От три години насам там се вият гигантски опашки за стоките от първа необходимост.

Социалистическата партия обвинява свързания с опозицията бизнес, че подкопава националната икономика, като укрива стоките и вдига цените им. Критиците на правителството пък твърдят, че виновно е именно то, защото продължава с провалената политика на ценови и валутен контрол.

Хлебарите обвиняват властите за липсата в цялата страна на зърно, като твърдят, че 80 на сто от хамбарите са празни.

При инспекциите из фурните в Каракас двама хлебари били арестувани за това, че във фурните им било използвано прекалено много зърно за омесването на сладки хлебчета, кроасани с шунка и други продукти, твърдят от институцията, наречена Държавно суперинтендантство за прозрачни цени.

Други двама хлебари са задържани за производство на пасти от зърно с изтекъл срок на годност. Най-малко една фурна е затворена от властите за срок от 90 дни.

"Тези, които стоят зад "хлебната война", ще платят и не им позволявайте да говорят, че това е политическо преследване", заяви в началото на седмицата президентът Николас Мадуро.

Асоциацията на хлебарите "Вефипан" поиска среща с него и предупреди, че повечето фурни едва свързват двата края и не могат да си позволят да продават на ниски цени.