САЩ уважават историческите институции, но другите страни също трябва да дават своя справедлив принос за НАТО.

Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференцията си с германската канцлерка Ангела Меркел в Белия дом, предаде Ройтерс. Тя пристигна днес на официално посещение в Америка.

Посрещането беше любезно. Но без стандартните за такива случаи прегръдки и целувки.

Тръмп благодари на Меркел за усилията и ангажираността на германското правителство за увеличаване на разходите за отбрана в Европа. 

"Посочих на канцлера Меркел силната си подкрепа към НАТО, както и нуждата нашите съюзници от Алианса да дават справедливия си принос в цената на отбраната. Много нации дължат големи суми и това не е честно към САЩ. Тези държави трябва да платят дължимото", обясни Тръмп.

Меркел заяви, че е казала на Тръмп, че Германия трябва да изпълни целите на НАТО в сферата на разходите.

Традиционният кадър от Овалния кабинет.

Американският президент съобщи още, че с Меркел са се съгласили за нуждата от "мирно разрешаване" на конфликта в Украйна, предаде АФП. Той оценявал съветите ѝ и партньорството ѝ в усилията за постигането му.

Двамата лидери обсъждаха и ситуацията в Афганистан.

Ангела Меркел разговаря с дъщерята на президента Иванка Тръмп по време на срещата между двете бизнес делегации.
Тръмп заяви, че се надява САЩ да имат "фантастично добра" търговия с Германия. Меркел пък се надява, че САЩ и ЕС биха могли да подновят преговорите за търговско споразумение. Тръмп отговори, че не вярва в изолационизма, но търговската политика трябва да бъде по-прозрачна.

"Имахме разговор, в който се опитахме да адресираме и сферите, в които имаме несъгласие, но се опитахме да обединим хората... опитахме се да намерим компромис, който да е добър и за двете страни", каза Меркел.

И двамата лидери - подслушвани от Обама

Тръмп допълни, че "много рядко" съжалява за нещо, което пуска в туитър, като отклони въпросите за неподкрепените с доказателства свои твърения, че предшественикът му Барак Обама го е подслушвал по време на предизборната му кампания.

"Имаме поне едно общо нещо", каза президентът на САЩ, като имаше предвид твърденията по времето на Обама, че президентът демократ е подслушвал и Меркел.

Лидерите на Конгреса и от двете партии обаче заявиха, че не вярват Тръмп да е бил подслушван.

Срещата е от изключителна важност и за Тръмп, и за Меркел, отбелязва Ройтерс.

Из коридорите на властта.

По време на кандидатпрезидентската си кампания той критикуваше канцлерката на Германия, че е позволила в страната й да влязат стотици хиляди бежанци. На пресконференцията Меркел намекна за разногласията между двамата, като заяви:

"Това очевидно е нещо, за което разменихме мнения."

Изглаждането на отношенията между двамата лидери е нещо по-скрито, но също твърде важно. Меркел поддържаше тесни контакти с предшествениците на Тръмп както от Демократическата, така и от Републиканската партия - Обама и Джордж Буш-младши. Тя вероятно ще иска да работи ясно с Тръмп въпреки значителните им политичиски разногласия и предпазливостта в Германия по отношение на доскорошния нюйоркски бизнесмен.

"Тези, които познават Меркел, знаят, че тя има уменията да побеждава хората в личните спорове. Сигурен съм, че на Доналд Тръмп няма да му се размине", заяви пред Ройтерс Юрген Хард - депутат консерватор, който помака на германското правителство в координирането на трансатлантическите отношения.