"Интересите на Турция и Русия са в основата на скандала между Ахмед Доган и Лютви Местан. Интересите на България нямат нищо общо. Имаме опит ДПС да бъде ребрандирана като патриотична организация."

Така политологът Огнян Минчев коментира пред Нова тв напрежението между ДПС и ДОСТ в последните дни и темата има ли опит за намеса на режима в Анкара в изборите за парламент у нас. В студиото той бе заедно със социолога Кънчо Стойчев и двамата коментираха и отношенията Турция - България - Европа, и писмото на почетния лидер на ДПС Доган, в което той говори за патриотизъм и "заедност", и отговора на Местан, който показа старо писмо на Доган до Ердоган.

"Писмото на Доган не ни казва нищо ново от политическа гледна точка. Важно е да се каже, че събитията, случващи се в Турция, са изключително опасни за Европа и за България. Там набира сила един радикален режим, който може да окаже голямо влияние", заяви Огнян Минчев.

По думите на политолога опитът за "ребрандинг на фигурата на Доган", който тече през последните седмици, има проста и ясна цел – "съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция". Минчев вижда в това и причината хора от патриотични формации да бъдат "командировани" в движението. Той добави, че и опитът за влияние на режима на Ердоган върху България чрез създаването на партия ДОСТ, и заиграването с ДПС и Доган са опасни за България. Според Минчев Доган е №1 сред политиците ни, отговорни за недъзите на прехода.

Кънчо Стойчев заяви, че има намеса от страна на Турция в изборите у нас, а целите на това не са в интерес на България и Европа.

"Смешна е моралната поза на Лютви Местан в този скандал. Очевидно става дума за обслужване на интереси на чужда държава. Писмото на Доган казва нещо по-важно - имаме радикално изменена политическа обстановка. Имаме изменено крайно говорене от страна на Ердоган и приближените му не само към България, но и към Европа. И ние трябва да се обединим, за да защитим националните си интереси", заяви социологът.

По думите на Стойчев Доган е патриот, а писмото, което Местан извади от почетния председател на ДПС към Реждеп Ердоган, "ако наистина е писано, то най-вероятно е написано от куртоазия".