Напрежението на ГКПП-Капитан Андреево ескалира, след като днес т. нар. патриоти отидоха на място и направиха опит да преградят всичките 3 гранични пункта с Турция до изборите (другите два са Лесово и Малко Търново, б.р.).

Към 9 ч. започна и струпването на полицейски сили, има доста камионетки на жандармерията.

Целта на струпването е да не се допуска т. нар. изборен туризъм - автобусите от южната ни съседка.

Пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки, който е на място, потвърди, че няма как да отделят кой е "изборен турист", кой просто се прибира в България и затова ще преградят пътя на всички МПС.

"Спираме всичко, което влиза. Никой няма да влезе. Само ще се излиза.

Ние не можем да ги разделяме автобуси от леки коли."

Джамбазки смята, че е достатъчно това, че от една седмица са давали информация, че "това нещо ще се случи", а освен това са говорили с българските превозвачи.

А докога ще останат?

"Докато издържим. Ако успеят да ни попречат, да ни избутат, ще спрем няколко километра по-нагоре."

Протестиращите издигнаха плакати "Браним България, браним Европа!" Те застанаха на трасето "вход" за леки автомобили и автобуси, идващи от Капъкуле. Платното бе барикадирано с автомобулни гуми. Бяха запалени и няколко факли.

На напомняне от студиото, че възнамеряват да блокират държавна граница на Република България, Джамбазки отговори:

"Възнамеряваме да попречим на Ердоган да прави избори в България."

По данни на организаторите 1000 автобуса с избиратели от Турция се очаква да влязат в страната ни, за да участват в предстоящия вот на 26 март, съобщи по-рано Нова тв.

"Да, нарушаване на обществения ред е", призна Джамбазки на въпрос от телевизията.

Виктор Николаев попита дали ще бъдат спирани и всички, които се връщат примерно от екскурзия и имат само едно гражданство. Джамбазки отговори утвърдително - ще се правят изключения само за малки деца.

"Тези идиоти, моите патриоти любими – не си ли замислят, че по този начин лишават 4 млн. българи - от Молдова, Украйна, Косово, Албания, Северна Гърция  - 4 млн. българи ще лишим от гражданство само защото искат да спрат 300 000 турци - коментира в студиото на Нова Божидар Димитров. - То те не са и толкова, щото ще гласуват 60 000. Това са гласове за 5-има депутати."

По-късно съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов каза, че към 14 ч са свалили блокадата и са освободили своите структури. Отстъпката обаче била временна.

"Свалихме блокадата и вече сме в подготовка, след като видим каква ще е реакцията от турска страна и съответно от българска, евентуално да направим пътна блокада и два дни преди изборите", обяви Симеонов пред "Фокус".