"Този мач е ден преди изборите. Месеци наред на народа се обещава какво ли не от политици, вождове, лидери... Ако тръгнем да обещаваме и ние, няма да е добре. Хората от години не вярват на обещания, те искат действия. Нашите действия трябва да са да играем мачове като този с Беларус. Малко по-добре да играем, малко повече да се раздаваме, малко повече да сме отбор, малко повече да даваме за честта на фланелката. Нищо друго няма да върне хората на стадиона."

Това каза селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев по време на днешната пресконференция в новата база на БФС до резиденция "Бояна". В събота България приема Холандия в световна квалификация на стадион "Васил Левски" от 21:45 часа. Тимът ни е четвърти в групата, без реални шансове за първите две места, докато "лалетата" водят битка за призово класиране и участие на мондиала в Русия догодина.

"Не е имало сбор на националния отбор без да се постави въпросът защо този е повикан, защо другият не е, продължи Хубчев по повод афиширания отказ на Георги Миланов да играе в националния. - Това е нормално, всеки има виждане. Ние, треньорите, гарантираме, че за момента сме извикали точните 23-ма футболисти. Това са хората, които ни трябват. За нас сега те са най-добрите. Не е отписан нито един. Няма задкулисни действия. Можете да попитате и играчите."

А играчите и самият треньор вярват, че България може да изненада Холандия.

"Имах възможност сутринта да го кажа и на футболистите. Вярваме, че можем да победим. Ако тръгнем по пътя на клишетата и лозунгите, можем да сме доволни на равен или достойна загуба, добро представяне... Ние вярваме, че можем да направим нещо, колкото и смешно да звучи за някой. Стига да се концентрираме върху големите неща. Крайно време е да тръгнем нещо да правим. Всички заедно. Аз лично вярвам, че можем да спечелим. В същото време обаче знаем къде сме. Знаем какво трябва да правим, знаем колко е трудно", реалист е либерото на Четвъртите в света. 

Той се съгласи с едно клише:

"Едно от правилата във футбола е, че големите футболисти се доказват в големи мачове. Това е голям мач за нас. Лично за мен." 

Всички в лагера са здрави, липсва единствено капитанът Светослав Дяков, който е контузен.

"Атмосферата бе малко натегната, което е продиктувано от това, че лагерът започна веднага след мачовете в неделя. От днес вече всичко е наред. Отпадането на капитана Светослав Дяков не е малък проблем, но там нищо не може да се направи. Във футбола почти винаги има някакви проблеми, оплаквания, но за наша радост всички останали са здрави. Двама минаха прегледи при доктора. Не е нищо сериозно", разкри треньорът.

"Разучихме Холандия доста добре, според нас. Видяхме силните страни, но и такива неща, които можем да използваме. До днес говорихме повече за нашата игра и поведение. Кое да подобрим, кое беше добре, кое не толкова. От утре само за Холандия ще говорим", обеща Хубчев.

Той разкритикува младите футболисти в България:

"Ще бъда искрен. Голяма част от младите футболисти получават бонус в националния отбор и в клубовете си, затова че са млади. Аз лично смятам, че бонусът им е малко по-голям. Те трябва много повече да се борят за титулярното място тук и в клубния си отбор. В тима на Холандия е по-различно. От вчера там упрекват техния треньор, че е включил едно 17-годишно момче. Те искат по-опитни в тима. Един добър отбор е добра сплав между млади и стари. Младите в България малко повече трябва да се борят за мястото си и за игровите си минути."