Бившият началник на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, е работил тайно в полза на руски милиардер преди повече от десетиление. Целта на работата му е била прокарване на интересите на руския президент Владимир Путин.

Манафорт е предложил амбициозна политическа стратегия за подронване позициите на антируската опозиция в бившите съветски републики. Това съобщи АП, позовавайки се на свои източници. От агенцията припомнят, че разкритията противоречат на твърденията на администрацията на президента Тръмп и на самия Манафорт, че той никога не е работил в полза на руски интереси.

Манафорт е предложил таен стратегически план през 2005 г., в който твърди, че може да повлияване на политиката, бизнес начинания и медийното отразяване в САЩ, Европа и бивши съветски републики в полза на правителството на Путин. По същото време отношенията между САЩ и Русия по време на управлението на Джордж Буш-младши все повече се влошават. Концепцията на бившият шеф на кампанията на Тръмп е споделена с руския магнат Олег Дерипаска - един от най-близките сподвижници на руския президент Владимир Путин. АП твърди, че има данни от свои източници, според които е възможно Манафорт и Дерипаска да са подписали договор в размер на 10 милиона долара годишно. Бизнес отношенията между двамата продължили от 2006-а поне до 2009-а година, твърди още информационната агенция, позовавайки се на "близък до делата" на американеца. От медията твърдят, че разполагат и с плановете, разработени от Манафорт. Те включвали стратегически меморандуми и архиви, свидетелстващи за международни трансфери на милиони долари.

"Работил съм с Олег Дерипаска преди почти десетилетие, представлявайки го в бизнес и лични дела в страни, където той имаше инвестиции", посочи Манафорт. "Работата ми за Дерипаска не е включвала представляване на руски политически интереси." Това заявява бишвият шеф на щаба на Тръмп пред АП.

Разкритието идва в момента, в който ФБР продължава разследванията си, свързани с предизборната кампания в САЩ. Политически съветници на Тръмп отпреди президентския вот са обект на проверки за това дали хора, близки до кампанията на Тръмп за президент са координирали действията си с Москва. Манафорт нарече разследванията "политически мотивирани" и "неоснователни". Според АП обаче документи показват, че връзките на американеца с властта в Русия е по-тясна, отколкото се е предполагало досега. Миналата седмица шефът на ФБР Джеймс Коми не потвърди, че Манафорт е основната "мишена" на разследванията на бюрото за кампанията на Тръмп.

Самият Манафорт работи като неплатен председател кампанията на Тръмп в периода март-август 2016 г. През юли Конгресът на Републиканската партия номинира официално милиардера за своя кандидат-президент на САЩ. След това обаче Тръмп поиска оставката на шефа на кампанията си след разкрития, че Манафорт имал връзка с лобистка кампания в периода до 2014 г., свързана с управляващата в Украйна по това време Партия на регионите на проруски ориентирания бивш президент на страната Виктор Янукович. Въпросните връзки също бяха разкрити от АП. 

Новите данни обаче показват още по-пряка връзка с интересите на режима в Москва. АП твърди, че има данни и за планове на Манафорт да открие офис в руската столица, а поне част от делата му там са били водени от Дерипаска. Офис обаче никога не е открит.