Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред Нова тв кои ще са първите й стъпки, ако стане премиер. Ето какво каза Нинова:

1. Ще отмени постановление 208, което предвижда заселване на бежанци в български общини.

2. Ще прекрати концесията за летище София, "защото предава стратегически обект на турска фирма".

3. Ще оттегли жалбата на правителството срещу цената на винетките.

"ГЕРБ увеличи винетките, съдът отмени увеличението, ГЕРБ обжалва решението на съда. Ще оттегля тази жалба. Те ще останат на старите цени", поясни Нинова.

4. Ще призове президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да се постигне "държавническo и национално съгласие на тема суверинитет на България и заплаха от Турция".

5. Ще изтегли политически лица, които са в бордове на държавни предпрятия, защото това е основание за корупция.

5. Ще внесе Закона за храните, за да помогне на земеделците.

6. Ще анализира какво е реалното финансово състояние на държавата.

7. Ще потърси начин държавата да изкупи активите си от ЧЕЗ.

"Чувам, че ЧЕЗ продава активите си в България и води преговори с частни компании. Еипът ми търси резерви в бюджета, за да да включим държавата в тези разговори наравно с другите частни фирми, които преговарят. При същите условия, ако има резерви. Да има държавна политика в този сектор, енергетиката е стратегически сектор. ЧЕЗ е държвна компания, EVN е общинска компания. Не говоря за национализация", поясни Нинова.

Към момента тя не знае колко струва ЧЕЗ, но екип вече прави финансов анализ и има ли възможност компанията да бъде изкупена.

"Ние направихме държавата да изглежда недобър стопанин заради политическите квоти в държавните предприятия", каза Нинова.

8. Подготовка за бюджета за следващата година и председателството на ЕС. 

Според Нинова веднага да се изпълни поръчката за дрехите, обувките и оборудването за МВР.

9. Анализ за преизччсляване на пенсии за 2018 г.

Нинова коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че БСП вдига пенсиите, а после той плаща увеличението.

"Няма тук "те" и "ние". Плащаме ги всички работещи хора. Не ги носи той от Банкя", каза Нинова.

10. По темата с данъците Нинова заяви, че на едни хора ще се намалят данъците, на други ще се увеличат, а на трети ще останат същите.

"Семейства, които работят и имат деца, ще плащат с 50 лв. по-малко на месец. Основната група остава с непроменен данък, 10%. Тези с доходи над 10 хил. лв. ще плащат 20%", каза Нинова.

И допълни, че това са между 7000 и 10 000 души. С тяхното увеличение ще се покрие по-ниският данък за младите семейства.