Ново 20! Корпоративна търговска банка ще отвори врати за своите клиенти на 21 юли в 9 часа сутринта, осъмвайки с нов акционер или мажоритарен собственик - държавата в лицето на Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, стана ясно от разпространено днес съобщение от БНБ.

Междувременно управителният съвет на БНБ постави под надзор за срок от 3 месеца и новосъздадената Търговска банка "Виктория" (бившата банка Креди Агрикол България), която е собственост на КТБ. Тя ще се управлява от двама квестори - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, като нейното ръководство е отстранено.

В петък БНБ постави под особен надзор за срок от 3 месеца КТБ, като обяви, че започва преговори с нейните акционери за осигуряване на ликвидност - пари в брой, които да влязат в банката и да послужат за обезпечаването на вземанията на нейните клиенти. Големите акционери в КТБ са фирмата "Бромак" на шефа на надзорния ѝ съвет Цветан Василев с 50,66%, правителството на Оман чрез люксембургската "Българиън акуизишън къмпани" с 30,35% и руската банка ВТБ с 9,9%. Тогава БНБ заявиха, че ВТБ била готова да предостави средства, но явно държавата е решила да поеме нещата в свои ръце.

Ето и част от текста на съобщението на БНБ, което обяснява какви действия ще се предприемат.

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала ѝ, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще извърши следните действия:

- Ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.