Полицията е изтласкала изцяло протестиращите на границата ни с Турция симпатизанти на българските националистически формации и е освободила движението напълно. Блокадата продължи около 5 часа, съобщи кандидат-депутатът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Това стана, след като по-рано днес след среща със службите и главния прокурор служебния премиер Огнян Герджиков предупреди, че блокадата трябва да престане или ще се вземат предвидените в закона мерки. 

Коалицията "Обединени патриоти" съобщи предварително за намеренията си. Няколко десетки се събраха на ГКПП "Капитан Андреево" малко преди 11 ч, за да не позволят турци с българско гражданство да дойдат да гласуват.

"Искаме българите, живеещи в страната, да решават съдбините на България, а не хора, които живеят другаде, да гласуват веднъж там – в техните секции, да дойдат и още веднъж да гласуват тук. Дошли сме, за да защитаваме нещо, което все още е останало в България", обясняваха протестиращите пред БНР.

 

 

Имаше напрежение между протестиращите и блокираните шофьори. Двамата кандидат-депутати, които организират протеста, бяха обещали да няма сблъсъци.

На всеки час протестиращите пропускаха само леките коли и бусовете с българска регистрация.

Въпреки обещанието, че ще пускат определени коли, полицията бе принудена да изтласка протестиращите от пътя след петия час на блокадата, съобщи БНР. 120 жандармеристи и полицаи са атакували колоната, за да освободят пътя. В някои от чакащите с часове коли имало и болни хора, обясняват от полицията. 

Заради блокадата близо дузина камиони на жандармерията пристигнаха на границата.

Втора блокада по пътя при ГКПП "Малко Търново" започна след 11 часа, на километър от граничния пункт. Два автобуса, един микробус и шест леки автомобила докараха протестиращите, а група кукери "гони злите духове". И там се стигна до сблъсъци с полицията, няма пострадали, един човек е бил блъснат на земята. В момента автомобили се пропускат свободно и в двете посоки.

Сега и през двата пункта пътят е отворен. Протестиращите изразиха готовност да останат на граничния пункт до неделя. През нощта ще лагеруват в палатки, които ще разпънат между входящото и изходящото трасе на пункта.

Блокада беше организирана и преди два дни, когато евродепутатът Ангел Джамбазки и активисти на ВМРО, НФБС и "Атака" завардиха браздата с намерение да спират автомобили, които влизат от Турция.

По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, вече 6-7 хиляди души с двойно гражданство и намерение да гласуват са влезли в страната.

"До момента е минал половин мандат за народен представител, ще се постараем да не стигнат до един. "Нямаме намерение да усложняваме живота и да създаваме проблеми на гражданите, които преминават с автомобили. Няма да пропускаме автобуси“, каза той.

При първата блокада обаче автобуси от южната ни съседка така и не бяха забелязани и там остана само плакатът "Браним България, браним Европа". 

Днес се проведе протест и от животновъди, които искаха незабавно да им бъдат изплатени субсидиите за миналата година. В сряда десетки недоволстващи се събраха пред Министерството на земеделието и настояха за среща с ресорния министър. Такава нямаше, затова недоволните заплашиха да блокират днес пътни артерии. Протестите ще бъдат на четири основни пункта - на Дунав мост в Русе, на граничен пункт Капитан Петко войвода, на пътя Ловеч - Варна и на главен път Е-79 в района на тунел "Железница", твърдят организаторите.