Объркахме руснаците дали да са за ГЕРБ или за БСП, заяви Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него причината за това са чисто прагматичните отношения, които неговото правителство е имало с Москва, като едновременно с това от ГЕРБ осъждали анексацията на Крим от страна на Русия и подкрепяли санкциите.

Бившият премиер заяви, че основният му опонент - БСП - се възползва на всеки вот, че избирателите им симпатизират на Русия.

"БСП винаги се възползва, че техният електорат е проруски, да размахва дружбата за Русия като нещо приоритетно само за тях. И на президентските избори. Те успяха, защото ние имахме много твърда позиция против анексирането на Крим. И сме имали против това не защото не познаваме историята и не знаем как Хрушчов се е напил и го е дал..."

По същина темата тръгна от въпроса дали Русия наистина се е бъркала в изборите у нас, както разбираме от статия в "Уолстрийт джърнъл", в която се обяснява, че Кремъл е дал инструкции на БСП как да спечели изборите - информация, потвърдена от петима бивши и настоящи държавници, както е твърди в публикацията.

"Кажете на вашите зрители, че това е един от най-големите вестници в света, така че е хубаво да знаят", посъветва Борисов.

Водещите попитаха дали има доклад по темата.

"Има неща, които и да ги знаят службите - няма как да се реагира. Ще обясня. Още 90-те години умните комунисти, защото тогава те са били най-обиграните, най-знаещите, тогава разделили политолозите - как със социологически, политологически изследвания да се насочва в една посока общественото мнение. Едните са направени сини, другите червени. Само че Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са дадености, как да ги изолираш от медиите?", заяви Борисов.

Бившият премиер обясни как е работил за по-добри отношения с Русия:

"Увеличихме броя на руските туристи у нас, споразумяхме се за ремонта на военната авиация, платихме дълга за АЕЦ „Белене“. С ЕС се договорихме за изграждането на газовия хъб, който представлява истинска диверсификация. Сега руснаците се объркаха. „БСП ги лъга на два пъти. Казаха, че ще строят „Южен поток“, АЕЦ „Белене“, но това не се случи."

И разказа как преди дни среща с него са поискали от движение "Русофили" и той ги е объркал, като им е изброил "лъжите" на БСП за руските проекти например.

"Аз им изброих това и ги питах - защо им позволихте десет пъти да ви лъжат? БСП винаги е експлоатирала проруските чувства на избирателите и след изборите не е правила нищо", заключи Борисов.

Той подчерта, че "руснаците отдавна не са тези руснаци, които познаваме от песните за Червената армия".