Въпреки изпитваната днес ненавист към Хитлер той ще се превърне в една от най-забележителните личности в историята.

Това е записал през 1945 г. 28-годишният тогава бивш президент на САЩ Джон Кенеди в дневника си.

Скъпоценният личен тефтер на Кенеди ще бъде продаден на търг в Бостън, насрочен за 26 април. Очаква се цената да надхвърли 200 000 долара.

Германците никога няма да забравят посещението на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди в Западен Берлин на 26 юни 1963 г. броени месеци преди да бъде убит в Далас – на 22 ноември същата година.

Тогава от балкона на кметството в западноберлинския квартал “Шьонеберг” той произнася забележителна реч пред 1,5 милиона граждани, стекли се за събитието от цялата страна. Заключителните му думи са:

“Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин. Ето защо, изпълнен с гордост, заявявам: “Аз съм берлинчанин!”

Така Кенеди беше приет като гарант за демокрацията и свободата не само на Западен Берлин, а и на ФРГ.

Но какво е било отношението му към фашистка Германия?

Това става ясно от дневника му, писан далеч преди да влезе в Белия дом.

Като студент Джон Кенеди три пъти посещава Германия в периода между 1937 и 1945 г.

В дневника си той записва впечатленията си. Ето само някои акценти:

“Идвам до заключението, че фашизмът е най-доброто за Германия и Италия. Какви са злините на фашизма в сравнение с комунизма?” (3 август 1937 г.)

“Германците наистина са страхотни. Ето защо се сплотяват срещу тях, за да се бранят.” (21 август 1937 г.)

"У лидера на нацистка Германия има безгранични амбиции, затова той е възприеман като заплаха за целия свят.

"Животът и смъртта на Хитлер са забулени в тайни, които ще живеят и ще се раздухват в бъдеще."

Относно германските аутобани, строени по времето на Хитлер:

“Това са най-добрите магистрали в цял свят.” (22 август 1937 г.)

Кенеди обаче е стъписан от военната пропаганда на фюрера. През 1939 г., само седмици преди началото на Втората световна война, той е на мнение, че най-мощното оръжие на Хитлер е пропагандата. Изненадваща е прозорливостта на тогавашния студент. В дневника си той записва:

“Ако Германия се реши на война, тя ще се опита да отреди на Полша ролята на агресор, на когото трябва да се даде отпор.”

За трети път Кенеди посещава Германия през лятото на 1945 г. Войната е приключила, светът отдавна е наясно какви ужасни престъпления са извършили нацистите.

Въпреки това 28-годишният тогава Кенеди не крие възхитата си от немския технически гений. Той посещава корабостроителница, където са произвеждани подводници. “По една на ден!”, възхищава се Кенеди, който обикаля Европа като журналист, след като е свършил със службата в Тихоокеанския флот.

На 1 август 1945 г. той посещава Оберзалцберг, лятната резиденция на Хитлер в Баварските Алпи. В дневника си Кенеди записва:

“Който е посещавал това място, неминуемо би си представил как от ненавистта, която сега се стоварва върху Хитлер, след няколко години той ще се издигне като една от най-значимите личности, живели някога.”

Дневниците и писма на Джон Кенеди от периода 1937-1945 г. бяха издадени в Германия през май 2013 г. от издателство “Ауфбау Ферлаг” – 256 страници.