През последните дни в авторитетни международни издания като американския вестник The Wall Street Journal и френския вестник Le Figaro бяха публикувани информации относно наличието на скрита руска намеса в предизборната кампания и предстоящите парламентарни избори в България.

Според изнесената информация български специализирани служби са засекли конфиденциална комуникация между руски организации, близки до управлението в Кремъл и ръководството на Българската социалистическа партия (БСП), в която се дават инструкции как да бъде водена предизборна кампания.

В същото време сме свидетели как водещи кандидати за депутати на Българската социалистическа партия и самият председател на БСП г-жа Корнелия Нинова чрез свои официални изявления публично поставят под въпрос демократичния правов ред в България и принадлежността на страната ни към Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор.

“Движение Да, България” призовава всички български граждани, които споделят ценностите на демокрацията и принадлежността на страната ни към обединена Европа и НАТО, да заемат решителна позиция и да подкрепят на изборите на 26 март кандидатите, доказали своята съпричастност към развитието на България като европейска демократична държава.

“Движение Да, България” настоява президентът Румен Радев и служебното правителство да информират българското общество за мерките, предприети за ограничаване на евентуална чуждестранна намеса в изборите за Народно събрание.

В частност, настояваме да бъде даден отговор на въпроса дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е провеждала и провежда действия, насочени към осуетяване на намеса от руски източници във вътрешнополитическите отношения и провеждането на изборите за XLIV народно събрание.

Смятаме, че в светлината на публикациите от последните дни и предвид редица други индикации за осъществяването на целенасочено политическо влияние на руски източници в политическия живот в България този въпрос повече не може да бъде пренебрегван.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ