Българите в чужбина, които не са подали предварително заявление за гласуване в чужбина, ще трябва да попълват задължителната по закон декларация, че няма да гласуват на друго място по нови правила. ЦИК е взела вчера решение въпросният документ да се попълва в помещението на изборната секция, в която избирателят иска да пусне бюлетина, а подписът под него да се полага пред член на секционната избирателна комисия. в стаята на изборната секция и да я подписват пред член на секционната комисия. 

За случката съобщиха от "Да, България" в отворено писмо. 

Клуб Z потърси за коментар говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той заяви, че не е присъствал на обсъждането и затова не може да сподели мотивите на колегите си. Протоколът от заседанието все още не е публикуван. Томов уточни, че на днешното или утрешното заседание на Комисията ще се обсъжда отново казуса и отвореното писмо на "Да, България" и тогава ще може да коментира в детайли.

По закон всеки български гражданин може да гласува в разкрита секция зад граница, ако в изборния ден се намира в чужбина. В Изборният кодекс се предвижда всеки, който не е подал предварително заявление за гласуване в чужбина, а оттам не фигурира в избирателния списък на секцията, да подпише декларация, че не е и няма да гласува на друго място, има адрес в България и има избирателни права. В документа трябва да се попълнят стандартни данни от личен документ.

В решението на ЦИК обаче се казва още, че гражданите не могат да донесат попълнена декларация, а трябва да я попълнят в стаята на секцията и да я подпишат пред член на секционната комисия. Това би могло да забави и затрудни изборния ден, особено в натоварените секции на големите европейски столици като Лондон, Париж, Мадрид и Брюксел. 

По време на обсъжданията на Изборния кодекс имаше подобно предложение от страна на Патриотичния фронт, но то бе отхвърлено именно защото ще забави изборният процес. Предстои да се разбере какви са мотивите на ЦИК да прегърнат отхвърлената от парламента идея.