В 6 ч. започнаха да се вият опашки пред избирателните секции в Турция, предаде Генка Шикерова от Нова тв. Във втора секция в българското консулство в Бурса тя показа грандиозна опашка още преди 8 ч.

Започнали са и първите скандали и да се създава напрежение във връзка с попълване на декларации. Тъй като по променените правила трябва те да се попълват вътре, а не пред секцията, вътре обаче не са създадени условия за това. 

Пред Нова тв чакащ ядосан мъж обяви, че е на опашката от 6:00 ч., а са минали едва двама души. Денят вероятно ще бъде тежък.

Едно от най-очевадните нарушения е, че на огромното количество желаещи да гласуват се дават на листчета - уж с правилно изписани имената им. Хората почти не знаят български и не могат да отговорят на въпросите - защо извършват това нарушение.

Пред Нова тв служител от секцията, който изнесе бюлетина и инструктираше нещо опашката, каза, че само им обяснявал как да не грешат, а не им е казал за кого да гласуват.

Посланик Надежда Нейнски не е в Турция в изборния ден, което е прецедент, предаде още телевизията.

В плевенското с. Крушовица пък е задържан председател на секционна избирателна комисия заради търговия с гласове, предаде бТВ. По непотвърдена информация той е купувал гласове за определена политическа партия на цена от 30 лв. на глас.

Прокуратурата ще прецени каква мярка за неотклонение ще иска.

Иначе Александър Андреев от ЦИК каза, че от сутринта няма нито една жалба - избирателният ден започна навреме във всички секции точно в 7 ч.

До вчерашния ден са разгледани постъпили жалби, като основната част от тях се отнасят до предизборната кампания, както и срещу решения на ЦИК, за които има подадени жалби. 

"Няма нищо по-фрапиращо като предизборна агитация - това са нормалните сигнали, които постъпват", каза още Андреев.

Първата избирателна активност ще бъде представена на СИК и РИК към 10 ч., което означава, че към 10:30-11 ч. ще има първи данни.

От МВР също съобщиха, че няма информация за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 2360 полицаи от СДВР и жандармеристи, които отговарят за реда и спокойствието в столицата.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР ще работят от  8:30 до 19 часа и ще издават и в днешния ден удостоверения  на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.