Себастиан Фетел ("Ферари") спечели състезанието за Гран при на Австралия на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн - първия старт за сезона във Формула 1. Италианският отбор нямаше победа от 2015 г. Оттогава датираше и последният успех на германеца в най-популярния автомобилен спорт.

Втори и трети в Мелбърн са пилотите на "Мерцедес" - световният вишешампион Люис Хамилтън и новият му съотборник Валтери Ботас. Четвърти е Кими Райконен ("Ферари"), а пети - Макс Верстапен ("Ред Бул"). Неговият съекипник и представител на домакините Даниел Рикардо имаше неволи още от квалификацията, които продължиха и днес.

В крайна сметка австралиецът отпадна. Това не помрачи настроението на феновете, голяма част от които днес поддържаха "Ферари". След края радостта им бе неописиуема в началото на един сезон, който обещава да бъде много по-конкурентен и интересен, отколкото предишните три.

Люис Хамилтън уверено поведе в началото, следван от Фетел и Ботас. Германецът обаче държеше британеца на малка дистанция. Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми в 18-ата обиколка и излезе на пистата зад Верстапен, който го забави и това се оказа ключово за развръзката. Същевременно Фетел наложи бясно темпо.

Той остана на трасето с първия комплект гуми доста дълго и това обърка стратегията на "Мерцедес". Фетел влезе в бокса в 24-тия тур и излезе пред Хамилтън, което означаваше почти сигурна победа, освен ако не се бе случило нещо непредвидено. Нищо не се случи и Фетел върна усмивките и оптимизма в "скудерията".

Оказаха се верни прогнозите, в това число и на самия Хамилтън, че болидите на "Ферари" са много бързи и че този сезон са фаворити за титлата. В същото време днес Люис се оплака от липса на сцепление и от прекалено бързо износване на гумите.

Сега се чака отговорът на "Мерцедес", а очакванията са, че колата на "Ферари" ще става още по-добра.

Следващото състезание е за Гран при на Китай.