Руският блогър и опозиционер Алексей Навални бе осъден днес на 15 дни арест и глоба в размер на 20 000 рубли (323 евро), предаде Нюз.Ру.

Това стана, след като срещу него в последния момент бе повдигнато ново обвинение.

Навални бе арестуван вчера за участие в неразрешен от московските власти митинг срещу корупцията и с искане на оставката на премиера Дмитрий Медведев. Само в столицата бяха арестувани над 1000 души.

Протести се състояха в цяла Русия. Причина бяха огласени на 2 март разследване и филм на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от Навални. Организацията твърди, че Медведев получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

Преди заседанието Навални публикува свои снимки в туитър.

Той поиска също така в залата да бъде повикан премиерът Медведев като "главен организатор на протестите". Според блогъра повод за масовите шествия стана корупцията, в който неговият фонд обвинява Медведев.

Първоначално съдът уведомил защитата на Навални, че го съди за "нарушаване на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация". Внезапно обаче стана ясно, че делото е по по-строг член от закона - "организиране на масово едновременно пребиваване на граждани на обществени места". Това вече позволява административен арест до 15 денонощия.

Олга Михайлова - адвокатката на Навални, заяви, че полицията е променила протокола за задържането със задна дата. Все пак съдът наложи само глоба.

Но това не бе краят, както всички очакваха. Изненадващо веднага след обявяването на наказанието започна ново дело срещу Навални - този път за "неподчинение на полицията". И точно по него блогърът получи 15 денонощия арест.

"Не признавам вина. Хората са недоволни от корупцията, затова излязоха на мирна акция", заяви Навални по време на заседанието.

Опозиционерът изтъкна, че три дни преди акцията московското правителство не е излязло с предложение за алтернативно място за провеждане на мероприятието. И допълни, че в такъв случай конституцията позволява протестиращите да излязат на първоначално заявеното място, където им е било отказано.

Същевременно днес трябваше да започне делото срещу арестуваните вчера 13 сътрудници на ФБКС. Това обаче не стана. От Фонда обявиха, че полицията пренаписвала протоколите за задържането. Активистите от ФБК отказват да подпишат новите формуляри.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини организаторите на вчерашните протести, че плащали на малолетни, да за участват в тях. Той нарече акциите "провокация" и "измама на населението".

А на въпрос защо държавните телевизии не са излъчили нищо за протестите Песков отговори, че те показват това, което смятат за значимо.

Той отхвърли призивите на ЕС и САЩ да освободят арестуваните участници във вчерашните протести, които са окачестви като "незаконни".

Говорител на Федерика Могерини - върховния представител на ЕС по външната политика, заяви, че полицейската намеса е осуетила упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. И припомни, че тези права са залегнали в руската конституция.

Марк Тоунър - говорителят на Държавния департамент на САЩ, нарече действията на полицията "обида за демокрацията".

И тираджии скочиха срещу правителството

Шофьори на товарни камиони започнаха днес безсрочна стачка срещу руското правителство, предаде Нюз.Ру.

Те настояват за отмяната на системата "Платон", предвиждаща заплащане за преминаване по магистрали в зависимост от пропътуваното разстояние. Освен това от 15 април тарифата на километър скача с 25 на сто.

Тираджиите са недоволни, че са принудени да плащат сами за тахографи. А едно такова устройство струва 42 000 рубли (680 евро). Преди въвеждането на тахографите обаче властите твърдели, че те ще бъдат безплатни.

Водачите на камиони също така смятат, че "Платон" е създадена специално заради Игор Ротенберг. Той е син на олигарха Аркадий Ротенберг - един от най-близките хора на Путин. Ротенберг-младши е собственик на компанията РТИТС, която контролира събирането на парите по системата "Платон".