"Това е цензура."

Тези думи повтори няколко пъти Слави Трифонов по повод решението на бТВ да спре вчера излъчването на "Шоуто на Слави" и вместо това да пусне повторение.

Той разкри, че вчера диктор е прочел писмото, което самият той публикува по-рано и в което поставя ултиматум и точен срок на новия парламент, в който депутатите да променят изборния закон и да въведат мажоритарно гласуване, партийна субсидия от 1 лев на глас и задължително гласуване.

"Не става дума за нещо различно освен това, което се случва на мен и моите колеги вече от много години. Правили сме различни предавания и от време на време се случва нещо подобно. Но в този формат лети времето, вече за 17 години за пръв път се случва. Това е цензура", описа Трифонов.

"Снощи в телевизионното предаване то беше изчетено, не от мен, от диктор, след изчитането на писмото имаше изпълнение на химна от зрителите, които присъстваха на нашия концерт в Лондон, което беше доста впечатляващо."

Предаването било спряно с писмо на бТВ към него, което било "по-скоро информативно". 

Трифонов подчерта, че в договора на неговата продуцентска компания "Седем осми" и бТВ предаването не е описано само като "развлекателно" и че той никога не би подписал такъв договор.

"В моя договор пише много ясно, че аз трябва в моите отношения с бТВ да спазвам конституцията и договора с бТВ. Там не пише - "водещият Слави Трифонов не може да има свое мнение", заяви той.

На въпрос как ще процедира сега, Трифонов отговори:

"Ние имаме договор и по смисъла на този договор, като свърши тази пресконференция, ще произведа телевизионно предаване по смисъла на договора и бТВ ще видим дали ще го излъчи."

И заяви, че отново ще прочете писмото, заради което явно бе спряно вчерашното предаване.

Той изказа отново тезата си, че не може да се игнорира вотът на над 2,5 млн. българи, гласували на референдума. И отказа да е давал "ултиматум" на депутатите, просто е заявил гражданската си позиция.

Трифонов коментира и критиките и глобите на Съвета за електронни медии към неговото шоу:

"СЕМ е една група хора, която държават са назначили, за да пазят свободата на словото, но тя ги ощетява. СЕМ е орган, назначен от политическата класа, и те основно съблюдават интересите на политиците, не интересите на свободата на словото."

На въпрос дали цензурата ще е причина да е по-близко до политиката, той отговори така:

"Логично изглежда... но пак ви казвам, не съм нарушил никакъв договор с моите колеги от бТВ. бТВ не е една абревиатура, зад която стои мениджърско ръководство, зад нея стоят зрителите. Те са най-важни."

Той добави, че ако се наложи, ще направи и концерт пред парламента, щом изтекат сроковете, които е дал на парламента.

"Това са средства, това не е цел. Ако трябва концерт, ако трябва каквото е необходимо."