Вълна от граждански искове срещу двамата подсъдими за бомбения атентат в "Сарафово" отложи старта на делото за пореден - вече трети - път. То ще продължи в Специализирания наказателен съд в края на май.

Днес в залата стана ясно, че все пак е свършена огромна работа - почти всички от 40-ината израелски граждани, лично пострадали или наследници от терористичния акт, вече са заявили писмено граждански искове, както и претенциите си да станат частни обвинители, плюс че са упълномощили българската адвокатка Красимира Михайловска.

Както Клуб Z писа, на всяко заседание от септември присъства и друг техен довереник - адвокат Яков Ранд, чиито документи още са в процес на легализация, за да може да е пълноправен в България.

Все пак неколцина от огромното множество израелски граждани се оказаха нередовно призовани, а пък две от списъка са деца, които още не са извършили гореописаната процедура - да заявят чрез родителите си дали ще претендират обезщетение и дали ще са частни обвинители. Покрай това в съда станаха известни и лични трагедии, като например, че едното от споменатите деца - Една Талалаев, е сляпо родена вследствие на това, че майка ѝ Евгения пострада от атентата, докато е била бременна в петия месец.

"О, Боже", възкликна на това съвсем спонтанно съдия Аделина Иванова.

Досъбирането на заявления от последните няколко заинтересовани ще продължи.

Извън другите затруднения се оказа, че всички израелци в молбите си не са написали размера на претенцията си като конкретни суми, а това е направила адвокатката им Михайловска. Това обаче е недопустимо процесуално. 

Двамата подсъдими

При това положение и двете страни - прокурорите и двамата служебни адвокати на издирваните терористи Малиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, се съгласиха, че на делото не може да се даде ход.

След заседанието бургаската обвинителка Калина Чапкънова, която е специално командирована от Сотир Цацаров за процеса в София, дори заяви, че като за тази сложност темповете са напълно разумни. 

Колегата ѝ Красимир Тренчев я допълни, че няма как да бъдат нарушени процесуалните права на дори един пострадал, докато всички не заявят всяко свое желание.

Той изрази явна надежда поне да се даде ход на следващото заседание на 31 май.

На 18 юли 2012 г. мъж, разпознат като Мохамед Хасан ел Хюсейни, взриви автобус с израелски летовници на бургаското летище. Загинаха той, петима израелци и българският шофьор Мустафа Кьосов. Оттогава двамата му съучастници Фара и Ел Хадж Хасан са в неизвестност, а издирването им, по признанието на прокуратурата, няма напредък.