15 милиона лева струва новата база на "Лудогорец", а сумата ще набъбне, защото предстоят още подобрения и инвестиции, обяви изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев на пресконференция в Разград.

Комплексът е разположен точно до стария и ще бъде открит с финалите на международен детски турнир на 6 април. Първият отбор, вторият и тези от школата вече ще разчитат на общо 9 терена, 6 от които с естествена трева и три с изкуствена.

Едно от игрищата има трибуна за 2000 места и е лицензирано дори за мачове от Първа лига, като "Лудогорец" планира да играе и там. Снабдено е със сектор за гости.

Всичките терени разполагат с осветление. Изградена е административна сграда, в която ще се помещават офисите на детско-юношеската школа. Има съблекални, възстановителен център, видеозала и т.н. и т.н. 

На официалната церемония на 6 април се очаква да присъства служебният премиер Огнян Герджиков. Сред официалните гости на откриването на базата се очаква да бъдат зам.-изпълнителните директори на БФС Антон Попов и Павел Колев, спортният директор на Левски Даниел Боримиров, треньорът на руския национален отбор Станислав Черчесов, спонсори и др.

Петричев, до когото на брифинга седеше директорът на детско-юношеската школа Яков Папарков заяви, че новата част на тренировъчния комплекс е поредната успешно завършена инвестиция на собствениците на клуба братя Домусчиеви.

"Те ни предоставят един модерен боинг, който трябва да управляваме по възможно най-добрия начин, така че даде резултати", коментира Петричев.

"Мисля, че вървим по правилния път към една от основните ни цели - да изграждаме футболисти, които да представят българския футбол на високи форуми не само в страната, но и в чужбина. Всичко, което сме си поставили като цел, го постигаме. Убеден съм, че скоро и тази цел - интегрирането на наши юноши, които да играят на високо ниво, ще бъде постигната", добави Петричев. 

Изпълнителният директор на клуба подчерта, че днес новата база е лицензирана от общинската комисия. 

Той подчерта, че веднага след като се премести школата в новата сграда започва реконструкция на старата база в долната част. Там ще бъде обособен медицински център, в който ще бъдат разположена апаратурата, с която разполага клуба, ще бъде закупена и нова, за да може футболистите да получават адекватни грижи.  

Освен това клубът ще въведе софтуер, който ще помогне за цялостната организация на клуба.

"Той ще ни позволи да следим и обобщаваме информацията и за състоянието на терените, тъй като стопанисването е доста сложна задача, освен инвестирането", коментира изпълнителният директор.

Той допълни, че въвеждането на софтуера може би ще отнеме около година, но това по думите му ще бъде изключително иновативно за българския футбол.