"В бизнеса с горива няма монопол, а има ОЛИГОпол."

Това каза  тази сутрин пред Нова тв Андрей Делчев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Само преди ден от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че няма картел между производителите и доставчиците на горива, въпреки че само няколко месеца по-рано твърдеше, че има "убедителни доказателства" за такъв.

"Когато някой по веригата продава без печалба – това е купуване на гласове", каза обаче Делчев по адрес на новия политик Веселин Марешки.

По думите му данъчни измами по веригата и некачествени горива могат да доведат до ниски крайни цени на горивата. Шефът на петролната асоциация все пак уточни, че не обвинява Марешки, на чиито бензиностанции се продават евтини горива, в данъчни престъпления и измами директно. Според Делчев търговците, които доставят горивата на бизнесмена политик, могат да укриват ДДС. Лидерът на "Воля" и вече избран за депутат Марешки купувал горива не от рафинерията, а от посредници.

В разследването за картел и злоупотреба с монополно положение на КЗК в горивата бе срещу руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром", а накрая беше добавена и "Ромпетрол България".

По думите на Делчев обаче мерките, взети от КЗК по адрес на петролните кампании, са повече от това, което изисква законът, и те са предложени от самите компании.

КЗК задължи шестте фирми, попаднали в проверката за картел при определянето на крайните цени, да прекратят контактите помежду си и да не си обменят информация. До месец компаниите трябва и да докажат, че са въвели правило за уволнение на служителите си, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.