След като Великобритания задейства чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на Европейския съюз, останалите 27 страни могат да се съгласят поне по едно – че ЕС има крещяща нужда от основен ремонт. „Политико“ попита европейски лидери: Ако трябва да промените само едно нещо в ЕС, кое е то?

Направете изборите отново европейски

След като приключим с празненствата за годишнината от Римските договори, трябва да тръгнем към европейска демокрация и да включим повече европейци в процеса на взимане на решения. Има лесен начин за това: вместо да извадим 73-те британски места от Европейския парламент в Страсбург, да ги трансформираме в Европейски места.

Ще гласуваме за тези 73 места в общоевропейски избори. Това ще направи изборите през 2019 година наистина европейски и ще имаме представители на целия континент, които ще изразяват волята на 400 милиона граждани и няма да са просто продължение на националната политика.

Енрико Лета, бивш премиер на Италия

* * *

Да вършим повече с по-малко

Заехме се с европейския проект, защото искахме да се справим с големи въпроси. Но се оказахме много добри в това да се занимаваме с дребни въпроси. Определихме колко вода трябва да има в тоалетното казанче, но не открихме верни отговори за въпросите от външната политика, сигурността или имиграцията. Това е така, защото нямаме истински Съюз. Вместо това имаме разхлабена конфедерация от страни, която потъва в детайлите.

Европа трябва да стане по-ефективна и по-адекватна. Не ни трябват 27 комисари, които да бълват бюрократични детайли, ако нямаме наистина 27 различни сфери за работа. Трябва ни малко и ефективно европейско правителство. Единението на Европа не означава автоматично по-голяма Европа.

Днес трябва да се справяме с Доналд Тръмп, Владимир Путин и Брекзит. Време е да направим ЕС отново работещ – и да вършим повече с по-малко.

Ги Верхофстад, лидер на либералите в Европейския парламент. Бивш премиер на Белгия

* * *

Да се захванем с европейската отбрана

ЕС играеше досега ключова роля за мира, помирението, демокрацията и икономическото развитие. Сега, повече от всякога, Съюзът е изправен пред огромни рискове и трудности. Трябва да гарантираме, че ще продължим да бъдем пазители на мира и просперитета за нашите деца и идните поколения. Не трябва да се плашим от трудностите.

Трябва да започнем с обща отбранителна политика, която да не е алтернатива на НАТО, а да засили нашето участие в Алианса и да повиши капацитета ни да отговорим ефективно на заплахите от юг. Освен че ще повишим сигурността, така ще подпомогнем индустрията и заетостта.

Резултатите от изборите в Холандия показаха, че все още има пространство за тези, които вярват, че Европа може да бъде решението, а не е част от проблема. Точно това ни дава увереност, че Европа трябва да почне отначало.

Анджелино Алфано, министър на външните работи на Италия

* * *

Да си спомним за ценностите на предците

Когато мисля за Европа, се сещам за мечтите, които имах от другата страна на Желязната завеса: човешко достойнство, свобода, демокрация. Тогава тези мечти бяха забранени и ние гледахме на Запад към свободна и обединена Европа и усещахме, че това е нашето бъдеще. Днес тази свобода вече не е само мечта, а всекидневие за милиони хора. Вероятно заради това сме забравили, че нищо не ни е дадено завинаги. Че е по-лесно да разрушаваш, отколкото да изграждаш.

Когато нашите предци са създали Съюза, те не са говорели за различни скорости или изключения за отделни членки. Те вложиха цялата си вяра в стремежа на европейските лидери да работят заедно. Днес, когато нашият Съюз е поставен на изпитания, единственият път напред е да препотвърдим нашето единство и да си спомним оригиналния смисъл на съществуването на ЕС.

Европейският проект или ще оцелее като единен съюз или изобщо няма да оцелее.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет

* * *

Да затворим вратичките за данъчни измами

Системата за ДДС в ЕС е фрагментирана и неефективна, а това отваря огромни вратички за перачите на пари и бегълците от данъци и в същото време ощетява сериозно данъкоплатците. Общата разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните е огромна. ЕС трябва да създаде обща уредба за ДДС и да опрости системата, така че да е лесно за бизнеса и да е трудно за измамниците. Засилването на трансграничното сътрудничество и обмена на информация по тези въпроси е точно това, в което ЕС трябва да фокусира ресурсите си.

Дана Рейзниеце-Озола, министър на финансите на Латвия

* * *

Да спрем с изключенията

Европейската комисия трябва да иска от страните членки нищо по-малко от пълно спазване на правилата. За съжаление, твърде често тя си затваря очите. Виждаме държави, като Франция например, които се отървават без последствия, когато не спазват правилата. Президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер обясни, че изключението е направено, „защото това е Франция“.

Такова поведение накърнява доверието в Комисията и в Съюза. Вместо да празнуваме годишнини от договори и да измисляме нови, Комисията трябва да гарантира, че страните спазват ангажиментите си. Само равното третиране на всички страни-членки ще възстанови доверието на хората в ЕС.

Анне Мюлдер, депутат в Холандия от Народната партия за свобода и демокрация

* * *

Да се насочим към цифровия свят

Европейският съюз спешно трябва да се концентрира върху въпроси, които са важни за гражданите му. Трябва да погледнем към широкия свят. Ще постигнем напредък, само ако можем да работим заедно в отбраната, банковото дело, имиграцията и климатичните промени. Трябва да засилим общия пазар и най-вече единния цифров пазар. Той ще бъде най-мощният ускорител за икономиката ни. 60 години след Римските договори нашият свят се движи от цифровата трансформация. Европа може успешно да преодолее трудностите, ако завърши изграждането на единен цифров пазар преди да сме изостанали.

Пилар дел Кастильо, ЕПП, докладчик по единния телекомуникационен пазар в Европейския парламент