Вежди Рашидов дари свои творби на Лувъра във Франция. За този факт разбираме от писмото от директора на музея Жан-Люк Мартинез, копие на което е публикувано в сайта "Блиц", пише днес "Площад Славейков". В информацията към документа се твърди, че „това е изключително признание“, а Мартинез уверява Рашидов, че е „единственият българин в историята на страната, чиито произведения са притежание на Лувъра“.

Всъщност обаче от "Площад Славейков" (където очевидно някой знае френски, б.р.) уточняват, че от приложеното писмо се разбира, че произведения на бившия ни министър на културата действително са пристигнали в Лувъра... И съвпаденията свършват дотук. Мартинез изразява благодарността си с други думи, а пратеното от Рашидов е наречено „дипломатически подаръци“.

Вместо да преразказваме, ви предлагаме пълен превод на писмото.

„Господин министър, скъпи приятелю,

След последната ни среща на 8 декември миналата година Вие ми разкрихте желанието си да предложите някое от произведенията си. Имам удоволствието да Ви информирам, че двете творби, които сте ни изпратили, пристигнаха в Лувъра и Ви благодаря.

За да предотвратя всяко възможно недоразумение, си позволявам да уточня, че те няма да могат да бъдат изложени, нито включени в инвентарните списъци на Лувъра, защото за това би била необходима официална процедура на Комисията по придобивките (което не е възможно предвид съвременния характер на тези дипломатически подаръци, тъй като, както знаете, колекциите на музея ни приключват в 1848 г.).

Като пожелавам дълъг живот на сътрудничеството между Лувъра и България, Ви моля да се съгласите да приемете, господин министър, скъпи приятелю, уверенията ми във висока почит.

Жан-Люк Мартинез“

"Площад Славейков"