В бъдещия трети кабинет на Бойко Борисов патриотите ще участват с министри, защото не им е достатъчно да са подкрепящи, както бяха при предното правителство. Това стана ясно от думите на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред БНТ. 

"Ситуацията, в която се намираме, е в резултат от волята на избирателите. Две години показахме, че можем да подкрепяме, без да изискваме постове. При тази ситуация напълно е възможно да участваме. В предното правителство не изглеждаше добре да имаме претенции за постове. Сега не е точно така, на нас ни е ясно, че влизайки в каквато и да е коалиция, ние си залагаме политическото бъдеще. Не бихме желали да бъдем само подкрепящи."

Едно мнозинство между ГЕРБ и "Обединените патриоти" би било крехко, каза още лидерът на НФСБ. И бе категоричен, че на днешните разговори с ГЕРБ не са обсъждани детайли за потенциален кабинет, нито е говорено колко министри да имат патриотите. 

Попитан дали "Обединените патриоти" няма да водят страната на изток, а ГЕРБ на запад, Симеонов демонстрира изненада:

"Ние на изток? Аз мисля, че "Обединените патриоти" трудно могат да бъдат определени като проруска или проамериканска коалиция. Една трета от тях е НФСБ, която никога няма да тръгне на изток."

И спомена, че е бил сред критиците на т.нар. Голям шлем от енергийни проекти, свързани с Русия - АЕЦ "Белене", "Бургас-Александропулис" и "Южен поток". Освен това, "ние много държим на нашето вътрешнокоалиционно единство."

На въпрос дали съжалява за случката по време на блокадата на границата, когато Симеонов дърпа възрастна жена подчертано грубо, той отсече:

"Няма за какво да съжалявам. Интересно ми е обаче защо ДПС подава жалба? Защо ДПС и ДОСТ подават жалби? Защо жалбите са на хора с арабско-турски имена? Защо ДОСТ и ДПС се явяват някакви жалбоподатели? Може би смятат, че техните партийни интереси са накърнени? Защо другите партии не го правят? Защо очакват тези хора да гласуват за тях?"

И заяви гордо, че патриотите са изпратили 70 човека наблюдатели в различни секции, които да съблюдават дали се спазва изненадващото решение на ЦИК в последния момент - декларациите за това, че човек не е гласувал и няма да гласува два пъти, да се попълват в секцията и да се подписват пред член на секционната комисия.

"Това силно ограничи възможността да се гласува, и в крайна сметка имат около 30 000 гласа, а можеха да бъдат доста повече. Знаете ли, че от там са влизали по близо 100 000 гласа?", попита той.