Така нареченият инвестиционен план за развитието на Копривщица отива "във фризера". Това обяви пред бТВ бизнесменът Радослав Йовков.

Въпросният план и решение на общинските съветници от града да "заличат" статута му като културно-архитектурен резерват се превърнаха в скандала на седмицата. След намесата с коментари по темата на президента Румен Радев и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чиито съветници бяха сред подкрепилите решението, вчера общинският съвет се поправи. Кметът на града Генчо Герданов също защити статута на Копривщица.

"Инвестиционен план имах до снощи. Слагам го във фризера. Когато обществото узрее, усети, че има такава нужда, когато управлението усети, че има нужда… Не искам на жителите на град Копривщица да правя никакъв дискомфорт, нека да не се притесняват от нищо“, заяви Йовков тази сутрин.

Той отрече обвиненията, че е искал Копривщица да е нещо различно от защитен град. Заяви, че и общинските съветници не са искали, въпреки че ден по-рано бе на мнение, че в града няма "индианци, за да живеем в резерват".

Йовков обаче не отрече, че в замразения от днес план за развитие на Копривщица са фигурирали спортен и спа комплекс с 1300 места, ТЕЦ за биомаса, ски писта…

„Аз бях казал, че това може да се случи само и единствено ако бъде направено така, че да не бъде по никакъв начин да не поразен града – защити се бизнесменът. – За централна градска част това би било най-голямото престъпление. Никой не е искал да строи в централна градска част.“