Майкъл Флин - бившият съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, не декларирал хонорари, които получил от руска телевизия и от компания, свързана с Русия, предаде Ройтерс.

Тези данни липсват в декларацията му за месец февруари, става ясно от документи, огласени от Белия дом.

Печатният формуляр е подписан от Флин на 31 март. Той е посочил в него, че изнасял речи пред руски институции, сред които финансираната от Кремъл телевизия RT и авиокомпанията "Волга-Днепър".

В документа не се споменава какви са хонорарите суми. Но речите фигурират в раздела "източници на компенсация, превишаващи 5000 долара годишно".

Тези речи обаче не са включени във формуляра, подписан от Флин по електронен път на 11 февруари. Той също е огласен от Белия дом.

Несъответствието между двата документа може да бъде поредната неприятност, която да се стовари върху Майкъл Флин, отбелязва Ройтерс. Той изкара едва 24 дни като съветник по националната сигурност на Тръмп, след което бе принуден да подаде оставка. Причина бяха негови контакти с руски представители. Властите в САЩ разследват евентуална намеса на Москва в президентските избори през 2016 г.

Флин скри, че е разговарял с руския посланик Сергей Кисляк за американските санкции срещу Русия и така подведе вицепрезидента Майк Пенс. Това се случи преди Тръмп да встъпи в длъжност.