Сръбският консервативен премиер Александър Вучич спечели президентските избори с огромна преднина. Така той потвърди доминиращата си роля, докато търси деликатно баласиране между ЕС и Русия, пише Ройтерс.

47-годишният Вучич спечели близо 55 на сто от гласовете и така няма да има втори тур. Най-сериозният му съперник - опозиционният правозащитник Саша Янкович, взе едва 16 процента.

Вучич ще заеме предимно церемониалния пост на държавен глава в края на май. Очаква се обаче той да запази лидерския си пост в управляващата Прогресивна партия.

Изборният резултат е политическо унижение за опозиционните партии, които твърдят, че управлението на Вучич става все по-автократично.

Самият Вучич даде ясно да се разбере, че новият му пост няма да промени геополитическото балансиране на Сърбия между ЕС, към който той иска Сърбия да се присъедини, и Русия и Китай.

Новоизбраният президент благодари на германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. По време на кампанията си той се срещна и с двамата.

"За мен е важно, че тези избори показаха, че голямото мнозинство от сръбските граждани са за продължаване на европейския път и същевременно за запазване на тесните връзки с Китай и Русия", заяви Вучич пред ликуващите си поддръжници.

Въпреки икономическия растеж и по-голямата финансова стабилност Сърбия продължава да тъне в бедност и корупция. За привържениците си обаче Вучич е човекът с твърда ръка в размирен регион, отбелязва Ройтерс.

"Гласувах за стабилността, имахме достатъчно войни - каза 65-годишната пенсионерка Божица Иванович, дала гласа си за Вучич. - Трябват ни повече работни места за младите и ако можем да получаваме по-високи пенсии и заплати, би било още по-добре."

Противниците на Вучич обаче твърдят, че той има авторитарен характер, който му е позволил да превземе медиите в Сърбия, след като партията му дойде на власт през 2002 г. и той стана премиер.

Премиерът отрича обвиненията, но негов минус е миналото му в последните месеци на Югославия. Ненавършил още 30 години, Вучич е министър на информацията и прокарва драконовски закони срещу критиките по адрес на правителството по време на войната в Косово през 1998-1999 г.

"Щом няма втори тур, това означава, че живеем в политически незряло общество - каза социологът Йово Бакич. - Къде другаде няма втори тур? В Северна Корея."

25-годишният студент Лука Максимович, кандидатирал се като пародия на политическия измамник Любиша Прелетатевич, по прякор Бели, е на трето място с 8 на сто. Той привлече гласовете на сърбите, разочаровани от политическата класа.

"Аз гласувах за Бели - каза 30-годишният безработен металург Деян Маркович. - Така наречените опозиционни кандидати ни предаваха преди, а Вучич лъже всички ни, така че Бели е единственият, който осмива това лицемерие."

Като президент Александър Вучич ще има малко формални правомощия. Той ще има правото да връща закони на парламента за повторно обсъждане.

Очаква се победителят да назначи за премиер свой лоялен съюзник и да опита да контролира държавната политика така, както направи президетът Борис Тадич в периода 2004-2012 г.

Според някои анализатори обаче това ще бъде трудно.

"Вучич сега ще бъде отдалечен от всекидневното вземане на политически решения и изпълнителните дела и ще трябва да разчита на свой човек. Това вероятно ще породи известно напрежение във веригата на командването", предрекоха от "Юрейша груп" още на 30 март.