Лидерът на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, научи Клуб Z.

От парламента потвърдиха новината и уточниха, че молбата е пусната вчера в 17,30 часа.

По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат. Преди изборите на 25 май обаче лидерът на БСП заяви, че води листата на партията си на европейските избори, но ако спечели място в Европарламента, няма да го заеме.

Днес изтича крайният срок групите в парламента да уточнят състава си. Това обаче не спира членовете им да ги напуснат и по-късно. Те стават евродепутати с полагането на клетва, което ще стане на първата сесия на парламента в Страсбург от 1 до 3 юли.

Нищо не пречи и евродепутат да бъде номиниран за член на Европейската комисия. В такъв случай обаче той трябва да напусне парламента.

Станишев обяви, че няма да става евродепутат още преди вота. Той оглави листата на социалистите, за да я "дръпне" напред. След изборите обаче той неколкократно отказа да отговори на въпроса кога ще се откаже от мястото си в ЕП. На журналистически въпроси отговаря само, че до 23 юли има време.

Очаквайте подробности