Руски и китайски хакерски армии действат от години и стават все по-агресивни. Досега Германия не реагираше адекватно.

Днес настъпва решителен обрат. Към Бундесвера (германската войска) започва да действа специално поделение – “Кибер и информационно пространство” (CIR) с цел отбрана единствено във виртуалния свят. Формированието е равнопоставено на останалите родове войски – сухопътни сили, боен флот и ВВС.

Доколко е важно за западните демокрации да парират кибератаки стана безпощадно ясно по време на президентската предизборна битка миналата година в САЩ. Руски хакери се добраха до електронната поща на Хилъри Клинтън, хакнаха и сървъра на Демократическата партия.

На 24 септемри т. г. ще се проведат общите избори в Германия, Ангела Меркел се бори за четвърти пореден мандат като канцлер.

В края на миналата година от германското разузнаване БНД предупредиха, че Русия е готова да използва кибератаки с цел всяване на несигурност сред избирателите. Известно е също, че беше хакнат сървърът на Бундестага (германския парламент), следата водеше към Русия.

Крайно време беше да се сформира спецподеление за водене на битки във виртуалния свят.

На първо време заетите в CIR ще са 1800 специалисти, до четири години се очаква броят им да надхвърли 13 000 военни и цивилни. Вече тече кампания за набиране на подготвени IT кадри. На плакати може да се прочете:

“Ние защитаваме свободата. Сега и в глобалната мрежа” и “Киберотбраната търси киберотбранителни сили”.

Залага се и на образованието. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен оповести, че във Военната академия в Мюнхен още идната година се откриват 11 нови места за професори в областта на дигиталната отбрана. Наред с това към висшето учебно заведение се открива голям изследователски център, където студенти ще бъдат обучавани по специалност “Киберотбрана”. За целта отбранителното министерство отпуска 20 милиона евро. Който обаче пожелае подобно обучение, ще се задължава да работи 13 години в Бундесвера.

Това поражда известни съмнения. Та кой би предпочел за такъв период да му затворят вратите към завидно заплащане в икономиката?

Поради тази причина се обмисля повишаване на заплащането на IT специалистите към CIR, за да могат да бъдат привлечени не само достатъчен брой специалисти, но и най-добрите. Докато сега доходите на такива експерти в германски фирми варират между 90 000 и 120 000 евро годишно, в Бундесвера те са наполовина.