Приватизацията на предприятията, контролирани от едноличните търговски дружества с държавно участие, да става по същите строги правила, каквито важат и за компанията майка.Това предвиждат промени в нормативната уредба, предложени от Министерството на икономиката.

Ведомството е публикувало за обществено обсъждане проекта си за промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приет през 2003 г.

Според мотивите така ще се ограничат възможностите за нарушения при продажбата на активи от дружествата държавна собственост. Сега се прилагат различни подходи при сключване на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни материални активи, както и за застраховане на имущество от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират.

С друго изменение шефовете на компаниите майки ще са задължени да дават сведения за предстоящи разпоредителни сделки с активи от дъщерните си дружества в Специалния бюлетин на министерство на икономиката.

В последно време бяха продадени две търговски дружества, контролирани от държавни компании, въпреки че компанията майка, а в единия случай и дружеството, от което се продава актив, са включени в забранителния списък за приватизация. Става дума за сделките за Дипломатическият клуб в Бояна, собственост на АДИС, и за Музея на виното, част от активите на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки". Двете сделки предизвикаха сериозен обществен скандал.