След изслушванто на енергичния ръководител на Специализираната прокуратура и сформирането на нарочна работна група по неговите неволи - все неща, случили се през последните седмици - днес очаквано съответната колегия на ВСС отпусна още щатове на звеното.

След изхвърлянето на Светлозар Костов, административният ръководител Иван Гешев е един от любимците на обвинител № 1 Сотир Цацаров: той ръководи разследването "КТБ" и дори, когато се премести от Софийската градска поркуратра на ул. "Черковна", и делото изненадващо се оказа за организирана престъпна група, т.е. - "отиде" там след него.

Паралелно припомняме, че тече и сюжетът с предложението на кабинета "Борисов 2" (до ден днешен не е казано от кого точно дойде, б.р.): най-важните дела за корупция по високите етажи, на магистрати, депутати и пр. да се изземат от СГС и да отидат при Гешев и съответно в спецсъда.

Така днес на заседание на прокурорската колегия на ВСС бяха отнети по една щатна бройка обвинители от Видин, Елин Пелин, Карлово, Горна Оряховица и Габрово с предложение до пленума утре да разкрие 5 нови длъжности в специализираното обвинение. Всички те са незаети, т.е. - само се разместват вътрешни резерви.

Също така Сотир Цацаров изчете накратко и аналогично предложение да бъде съкратена по една длъжност следовател от Пловдив, Варна, СГП и цели 4 от Националната следствена служба.

Тук се намеси дори леко саркастично единствен Румен Георгиев, който - меко казано - не е ежедневие да опонира на главния прокурор:

"То донорството от НСлС вероятно скоро ще стане невъзможно като ход... Но ми прави впечатление, че съкращението първоначално щеше да е като съкращение на щат от Военното следствие - каза представителят на следователите във ВСС, който бе пратен там именно от НСлС. - И второ – ако се взима щат от НСлС, с оглед финансовата обезпеченост, дали не може да се намали размяната на 1 длъжност на върховно ниво (каквито на практика са по ранг следователите от НСлС, б.р.) - не трябва ли да не е на принципа кон за кокошка – един на върховно ниво с един примерно младши."

Той поясни, че всъщност има предвид "дали не е възможно" да предложат на пленума "при подобно донорство" да се изчисли адекватността, или пък "да не бъде съкратена някоя бройка на окръжно ниво". (с думи прости: че закриването на 4 щата за магистрати с върховен ранг не е равностойно на откриване на 4 за младши прокурор, б.р.).

"Това е просто като един въпрос... Иначе аз не бих могъл да обърна колелото на историята", дозастрахова се Румен Георгиев.

Румен Георгиев

Цацаров вкратце го скастри, че в двете звена обемът на работа не е адекватен на съществуващата численост. И че "това е направено като предложение", и че прокурорите също така действали от ВКП, защото е "просто безсмислено да пазим тази висока численост във високите нива".

И демократично предложи на Георгиев:

"Ако искате, оформете го като решение и гласуваме..."

Следовтелят, който е пред пенсия, не само че не го оформи като решение, ами... при гласуването 11:0 дори не бе "против". Така не защити собствените си думи с ясното съзнание, че и 10:1 би било достатъчно.

За разлика от него, при последвало гласуване по друга тема - дали кандидатите от прокурорската колегия за новия ВСС да правят предизборни срещи само в извънработно време, на Елка Атанасова не й мигна окото да се противопостави (10:1) срещу мнението на монолитното мнозинство.