Европейскят парламент гласува днес да отпадане последното препятствие за пълното премахване на таксите за роуминг на дребно от 15 юни тази година, съобщи неговата пресслужба.

То ще позволи на потребителите да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена като у дома.

„Това е голяма победа за европейските потребители - заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри („Социалисти и демократи“, Финландия). - Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронната си поща, да използват карти, да качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси.“

Парламентът одобри споразумението за максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа „за“, 27 „против“ и 50 „въздържал се“.

Неофициалното споразумение между парламента и съвета определя колко максимално могат да се таксуват помежду си телекомуникационни оператори за използване на мрежите им за пренос на данни и трансгранични разговори в роуминг. Търговията на роуминг на едро косвено се отразява в крайните сметки на потребителите.

По-ниските такси за трансфер на данни ще позволят на потребителите в ЕС да получат достъп до повече аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна в друга. Това може също да отвори пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи (MVNO).