Проф. Камен Плочев

Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили. Това е експертното мнение на проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. В неделя бебе почина от заразната болест в "Столипиново" в Пловдив.

Проф.Плочев припомни пред бТВ, че през 2009 г. е имало около 34 случая на заболели от морбили, горе-долу такива са данните и сега. Само година по-късно през 2010 г. случаите вече 24 хиляди. При епидемията тогава починаха 26 души. През първото тримесечие на 2010 г. болните са били 10 хиляди, като по това време в цялата останала част на Европа е имало 12 хил. случая на заболяването.

След епидемията тогава започва ударна имунизация особено в компактните ромски общности. А имунолозите формулират и някои основни причини за проблема. Плочев синтезира част от тях:

  • Имунизацията е поверена на личния лекар. Ромите обаче често въобще нямат личен лекар, тъй като са здравно неосигурени;

  • Голяма част от тях нямат адресна регистрация, или тя е твърде условна. Лекарят праща съобщение, че трябва да се прави имунизация, но няма кой да го получи. Цели семейства са в движение - в Испания, Гърция и т.н.;

  • Самият етнос отказва да се иминузира. Някои от ромските лидери разпространяват твърдения, че това е начин за стерилизация. "Това излезе от анкетни карти. Проучването беше в кв. "Надежда" в Сливен, където живеят 25 хил. роми", отбеляза Плочев;

  • Липсва и всякакъв контрол върху дейността на личните лекари. Те спокойно могат да отчитат на хартия имунизации, които не са направили. За всяка получават по 1,90 лв., припомни професорът.

Той приведе и някои данни.

  • Имунизациите са 99%, но... на хартия. При проверка дали има създаден имунитет се оказва, че при 3-4-годишните - такъв имунитет имат 70 на сто, при 7-8-годишните - 75%, при над 12-годишните - 80%, т.е. едни 15 на сто се губят, смята инфекционистът;

  • Реуимунизациите. Там също има голям проблем. Адекватен ли е имунизационният календар, попита Плочев. В България реимунизацията е предвидена за много по-късна възраст. На 13-14 години някои от тях вече са родили. "Не е ли по-добре това да става, когато детето променя средата си, т. е. когато трябва да тръгне на училище - на около 6-7 години", предлага той;

  • Не е малък процентът на майките, които не са имунизирани. Такъв е и случаят с починалото бебе в "Столипиново". "Не иминузираме бебетата до 6 месеца, защото се предполага, че те имат защита от имунизацията на майката", каза още професорът.

Той акцентира и върху друга социална прослойка, която създава условия за разпространението на заразата - интелигентните жени, които водят кампании против имунизациите. "Това не го разбирам", призна лекарят. Той отново повтори, че няма научни доказателства, че ваксината причинява аутизъм и другите тежки увреждания, каквито идеи се разпространяват сред антиваксърите.

"Няма нито един наказан, че не се е имунизирал - отбеляза още един дефект в ситемата на ваксинирането проф. Плочев. - Да престанем с тази антиваксинална пропаганда".

И напомни, че морбили се предава по въздушно-капков път, като вирусът може да оживее във въздуха 20 минути, като атакува през дихателните пътища и през конюнктивата.