Външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън постави ултиматум на Кремъл – или да оттегли подкрепата си за Башар Асад, или да се изправи срещу санкции.

Владимир Путин трови образа на Русия, като подкрепя Башар Асад. Групата на Г-7 трябва да обсъди нови санкции срещу Русия и Сирия в отговор на химическото нападение срещу мирни граждани“, коментира Джонсън.

Британският първи дипломат направи изказването преди началото на срещата на външните министри от Г-7 в град Лука, Тоскана.

"Руснаците се нуждаят от изход и от път, по който да продължат“, коментира Джонсън пред Би Би Си.

Той призова Москва да направи „всичко възможно за политическо споразумение в Сирия и да работи заедно с международната общност, за да гарантират, че шокиращите събития от миналата седмица никога няма да се повторят“.

Джонсън се надява да убеди страните от Г-7 да подкрепят предложения за нови финансови санкции, включително срещу ключови военни командири от Русия и Сирия.

САЩ и Великобритания се готвят да предложат на Русия избор – или Асад, или нови санкции. Целта им е да убедят Москва да работи съвместно със Запада срещу „Ислямска държава“.