В сигнала на служебния министър Спас Попниколов до прокуратурата не е посочен конкретно установен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на програмата за енергийна ефективност, а в сигнала са изложени неясни и неконкретни данни.

Това пишат от Софийската градска прокуратура в отговор на писмо от служебния министър на благоустройството до Сотир Цацаров, в което той го сезира за нарушения в програмата - "гордост на Лиляна Павлова". Цацаров е препратил сигнала на СГП по компетентност. 

На 6.04.2017 г. наблюдаващият прокурор от СГП е изискал от МРРБ конкретни данни за това дали са извършвани проверки във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради относно обновяване на конкретни обекти, на действията на определени длъжностни лица или фирми изпълнители, съответно установена ли е нанесена вреда на държавния бюджет и в какъв размер, в резултат на кои действия или бездействия и от кои лица е причинена вредата, пишат от държавното обвинение.

По-рано днес Попниколов каза в ефира на бТВ, че е подал сигнал в прокуратурата заради високите цени на санирането.

"Санирането, което заварих, е като цяло добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. По тези неща има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. За прекомерно и необосновано високите цени, наддоговаряне на средства има, т.е. договори с неустановено финансиране", обясни той.

Още през февруари Попниколов заяви, че санирането е било извършвано за по 290 лв./кв.м, но референтните стойности са намалявани два пъти и през 2016 г. са станали до 140 лв./кв.м.

По-късно днес бившата регионална министърка от кабинета "Борисов-2" Лиляна Павлова коментира изказването на Попниколов във фейсбук. Тя отбеляза, че служебният министър е "компрометирал" програмата за саниране, и то с критики, "удобно съвпадащи с опорните тези на БСП". Павлова отбелязва също така, че в България има пазарна икономика, така че икономически процеси, а не желанията на министъра регулират цените.

 

 

Служебният министър специално помоли за едно изречение в края на участието си, за да обяви сигнала към прокуратурата, но основната тема на гостуването му в сутрешния блок бе скандалът с откраднатите документи от конкурса за автомагистрала "Струма", което заплашва България да загуби сериозни средства от ЕС. Строителната камара и предшественичката на Попниколов на поста - Лиляна Павлова, поискаха оставката му.

Има видео от стаята, от която е открадната папката.

"Да, доколкото знам от медиите, изнесени са от външния експерт Стефан Гайтанджиев", заяви Попниколов.

И заяви, че е разбрал за кражбата в петък, 31 март, медиите са разбрали в неделя или понеделник. И отрече да е имало опит да бъде скрито. Отговорността по закон била на председателя на оценителната комисия.

Министърът заяви, че искането му за оставка от Камарата на строителите е заради политически натиск.

"В случая считам, че не трябва да си подам оставката", отсече той.

И добави, че има друг проблем с АМ "Струма" - Кресненското дефиле, което като защитена територия трябва да подлежи на екооценка, която отнема дълго време, процедура, започнала чак през ноември 2016 г.

"Не приемам упрека, че ще загубим тези пари. Много по-голяма опасност е да загубим за цялата магистрала. 1 км, ако не е завършен, ще се загубят средствата за всичко построено - 2 млрд. лв. Забавянето е 10-годишно. Обвинявам всички, занимавали се със случая през последните 10 години - както Лиляна Павлова, така и предшествениците й", каза още Попниколов.

И заключи:

"Това е саботаж срещу работата и на пътната агенция като цяло, и на министерството като цяло, и на цялото служебно правителство."

Днес от СГП съобщават, че е изискано информацията да бъде придружена с копия от съответните документи.