Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не е запозната с казуса за строежа на опера в Пловдив, в който са ангажирани кметът на града Иван Тотев (ГЕРБ) и местният лидер на БСП Георги Гергов. Така тя отговори на въпрос на Клуб Z дали построяването на опера под тепетата е сред националните приоритети, по които ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие, на излизане от среща между двете партии. Нинова обеща да коментира случая, след като се запознае с него.

Според идеята, представена във вторник, на входа на „Международен панаир Пловдив“, на мястото на сегашната Първа палата, трябва да бъде построена нова опера. Теренът ще остане собственост на Панаира, а парите ще дойдат от държавата и от общината. Общинският съвет на Пловдив приема предложените от държавата 20% от акциите на Панаира.

Мажоритарен собственик на панаира обаче е Георги Гергов. Самият той беше до Нинова, когато тя обеща да коментира случая, след като се запознае с подробностите, но запази пълно мълчание.

Само преди девет месеца обаче общинският съвет отхвърли предложените от държавата 20,63% от акциите, и то с решаващите гласове на ГЕРБ. Кабинетът предложи останалите държавни 29% на община Варна, за да може тя да ги размени срещу притежаван от Георги Гергов имот в центъра на града, известен като Дупката. Гергов притежава останалите 50,37% от Панаира и тази схема би го направила собственик на общо 80%. Така акциите на Пловдив не биха имали никакво значение, защото Гергов ще може да увеличава безпроблемно капитала и да стане почти едноличен собственик. Друг проблем идваше от това, че терените са обезпечение по 30-милионен заем в евро на Българската банка за развитие към Панаира.