Компанията „Марвел“ обеща да премахне част от илюстрациите на новия комикс „X-Мен: Gold“ за мутантите със суперспособности, след като читатели от Индонезия откриха в картинките скрити антисемитски и антихристиански послания, съобщава „Гардиън“.

Фенове на комикса „Х-Мен“ обвиниха индонезийския художник Адриан Сийаф, автор на илюстрациите към новото издание в това, че е изписал върху фланелката на персонажа Колос кодирано посланиe във връзка с политическото и религиозно напрежение в страната: „QS 5:51“. Читателите разшифроваха тези знаци като отпратка към (стих от) Корана, в който се казва, че мюсюлманите не бива да подкрепят евреи и християни.

По този начин художникът е отговорил на изказването на Басуки Чахаи Пурнама – първият християнин, заел през 2014 г. поста губернатор на Джакарта. Наскоро той заяви, че хората не бива да вярват на ислямски лидери, които цитират въпросния стих от Корана и твърдят, че мюсюлманите не бива да слушат не-мюсюлмани – но след това бе принуден да се извини.

Моята кариера е приключена. Това е последствие от моята постъпка и аз го приемам“, коментира авторът на илюстрациите скандала на своята стена във Фейсбук.

Сийаф призовава интернет-потребителите да не му се подиграват повече.

От „Марвел“ заявиха, че изображенията са се оказали в комикса без знанието на компанията.

Тези препратки не отразяват мнението на автора на текста, редакторите и и другите сътрудници на „Марвел“, подчертават представители на издателството.

„Х-Мен“ е серия комикси, създавани от Стан Ли и Джейк Кърби. Първият брой се появява през 1963 г. Филмовата компания „Фокс“ е заснела 9 игрални филма по комиксите. „X-Мен: Gold“ е нов сюжет в поредицата, който започна да излиза през 2017-а.

"Площад Славейков"