Когато Ислямска държава окупира Мосулския университет през юни 2014-а, започна да унищожава безценната колекция от ръкописи в знак на презрение към културата и висшето образование. Сега, в опит да се възстанови културното наследство на Мосул, е в ход кампания за възстановяването на университетската библиотека, както и на други в града, разказва Навийн Юсеф за Би Би Си.

Проектът е поведен от анонимен блогър, прочул се с текстовете си за живота под властта на Ислямска държава в сайта „Окото на Мосул“ за последните три години. Авторът, който се описва като независим историк, призовава за дарения на книги и други печатни материали на всякакви езици и от всички дисциплини под слогана:

„Нека бъде книга, издигаща се от пепелта“.

Университетът, сред най-престижните в Близкия изток, притежаваше една от най-богатите литературни колекции в региона. Библиотеката му някога бе дом на „най-ценните и значими ръкописи и редки издания“, според човека зад „Окото на Мосул“. Смята се, че ислямистите са унищожили или заграбили повече от 100 хиляди ръкописа по време на окупацията. ИД казват, че книгите са „погрешна наука“ и богохулство.

От началото на кампанията през февруари като дарения са постъпили около 400 издания, а хиляди други чакат в различни центрове в САЩ и Европа да бъдат изпратени към Ирак. Френският институт в Марсилия вече обеща да дари около 20 тона книги в рамките на проекта.

„Надяваме се, че кампанията ще служи като връзка между Мосулския университет и останалата част от света на академично, културно и социално ниво“, обяснява блогърът.

Целта е събирането на най-малко 200 хиляди книги.

Авторът пише с имейл до Би Би Си, че някои иракчани са откликнали на призива и доброволци събират дарения в големите градове в страната, но отговорът от други арабски страни е „нищожен с главно Н“.

„Досега сме получили едно-единствено дарение от иракска дама, която живее в Йордания“, коментира той.

Всъщност един от големите проблеми в проекта е логистиката – и най-вече изпращането на книгите в Ирак и в самия раздиран от война град. По-рано този месец „Окото на Мосул“ отправи призив чрез социалните мрежи до пристанището в Басра да улесни прехвърлянето на 200-тонна пратка с книги, идващи от Арбил.

Унищожаването на древното културно наследство е характерно за дейността на Ислямска държава, откак групировката пое контрола над райони в Сирия и Ирак – практика, описана от ЮНЕСКО като „културно прочистване“.

Ислямистите разрушават храмове, статуи и други обекти с историческо значение в съответствие със стриктно тълкувание на исляма, която забранява идолопоклонничеството. Може би най-видимите белези на окупацията на ИД носи древният сирийски град Палмира. През 2015-а групировката разпространи потресаващо видео на взривяването с динамит на храма на Баал-Шамин.

"Площад Славейков"