Антон Баков казва, че се нуждае само от няколко квадратни километра земя, за да възстанови руската империя. Бизнесменът милионер търси място, където да вдъхне нов живот на династията на Романовите, които са управлявали Русия в продължение на 300 години, пише "Вашингтон пост". Бил е в Черна гора, стигнал е чак до бреговете на Западна Африка и тихоокеански архипелаг, разположен на 2500 мили югозападно от Хаваи.

„Дълг е на всеки руски патриот, който остава верен на клетвата към империята", казва Баков, който се е самопровъзгласил за вицеканцлер на императорския трон. „Уви, малко сме патриотите“, въздиша обаче той.

Век след като Октомврийската революция слага край на империята в Русия социологическите изследвания сочат, че идеята за възстановяването на монархията има малко последователи.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също е обяснявал, че Путин не е привърженик на подобни идеи.

Баков, който е бивш депутат и лидер на Монархическата партия на Русия, обяснява, че засега не смята да се опитва да връща Романови в Кремъл. Но иска да възстанови международния им статут.

През 2011 г. той създава Имперския трон и провъзгласява 64-годишния германски принц Карл Емих от Лайнинген, потомък на Романови, за цар на микронация.

Той започва да търси земя, за да се настани там възроденана империя като включва и бизнес елемент – идеята е да продава парцели заедно с титли.

„Трябва да е доходоносно, иначе няма да проработи“, обянява бизнесменът.

Не всички монархисти харесват плановете на Баков.

„Това е обида към самата идея за монархията", казва Александър Закатов, който е помощник на Мария Романов, титулуваща се Велика княгиня и глава на къщата на Романови.

51-годишният Антон Баков, бизнесмен с широка усмивка, баща на четири деца, е имал бизнесинтереси от недвижими имоти до летище. Бил е депутат от либерална опозиционна партия, но губи мястото си в парламента през 2007 г., когато Путин затяга властта си.

Баков регистрира монархическата партия през 2012 г., проваля се на местните избори, но решава че може да съчетае три свои страсти – политиката, монархизма и пътешествията.

Той открива принц Карл, който приема православието и името Николай Трети. Баков пише на Путин с искането да му отстъпи земя около Екатеринбург, където Николай Втори и семейството му са екзекутирани. Целта е да се повтори модела на Ватикана, обяснява Баков.

Отговор от Кремъл обаче не идва и Баков решава да излезе извън територията на Русия. Купува земя в Черна гора, но властите там не приемат с охота плановете му да гради империя.

Тогава Баков преминава към по-екзотични варианти – изкуствен остров  в малката държава Гамбия в Африка. Началото не е много оптимичстично. Баков и жена му са задържани на летището и остават в ареста повече от шест часа, след като сабята, която той носи като подарък за президента буди тежки подозрения. След това обаче държавният глава ги настанява в луксозен апартамент в хотел, дава им 6 души охрана и „Бентли“. Но първоначалният му ентусиазъм не се превръща в истинска сделка и разочарован Баков се връща с жена си у дома.

Но не се отказва. Миналата година държавата Кирибати привлича вниманието му – едно от най-бедните места в света е бивша британска колония с около 100 хил. жители и 33 острова, които са разпрострени на територия колкото САЩ. Баков предлага три от островите, които са ненаселени, да получат статут като империя на Романови. Богати клиенти ще купуват земя, ще стават принцове и така ще избягнат данъчното облагане, обяснява руснакът.

Бизнесментъг ще вкарва 20 млн. годишно в продължение на 6 години и ще инвестира 230 млн. на о. Малден като построи пристанище, остров, пътища и електростанция. Според него островите могат да се превърнат в туристически рай.

Той успява да убеди местните религиозни и политически лидери да подкрепят плановете му, нещата изглежда се развиват добре. Баков е все по-привлечен от мястото, харесва морската храна. Но неговите опоненти се оказват по-силни. В края на януари той пристига, за да подпише последния договор. Но когато президентът на Кирибати решава отново да отиде на инспекция на островите, той по думите му „надушва, че има някаква конспирация“. И тогава пристига имейл от правителството,  с който се отхвърля предложението му. Обяснението, че той иска суверенитет за островите, нещо, което според Баков не било вярно.

Бизнесменът монархист обаче не се отчайва. Не е изоставил напълно плановете си, свързани с Кирибати. Но отново смята да пробва и в Гамбия – там предишният президент губи на изборите, а Антон Баков ще се опита да привлече интереса на новия държавен лидер.