Футболист №1 в света Кристиано Роналдо е получил покана от своя сънародник Луиш Фиго за шоумача на 14 юни на стадион "Васил Левски" в София. Тогава един срещу друг ще се изправят тимове на Фиго и Димитър Бербатов, а средствата от двубоя ще отидат за фондациите на двамата, подпомагащи млади хора за развитието им в спорта, науката, изкуството и културата.

Роналдо все още не е дал отговор, както и други от знатните гости на Бербо и Луиш. Зависи от графиците им, уточни бившият №7. Той е водил разговори с много свои колеги. Повечето от тях казват "да", когато разбераткаква е каузата, разкри гостът.

Португалецът, носител на "Златната топка", гостува в столицата днес заедно с шефката на фондацията си Сара Соуто, за да уточни някои подробности с Бербатов очи в очи и да оповести официално събитието на 14 юни от 20:00 часа. Билети за мача се продават от няколко седмици.

Той обяви някои от звездите в селекцията си: Франческо Толдо, Йенс Леман, Мичел Салгадо, Роберто Карлуш, Деко, Максуел, Робер Пирес... Поканени са също други "Златни топки", с които е играл в "Барселона" и "Реал" (Мадрид), като Зинедин Зидан, Майкъл Оуен, Фабио Канаваро...

"Димитър трябва да внимава, защото ще излезем с много силен състав", шеговито се обърна Фиго към Бербо.

Двамата няколко пъти подчертаха, че важно е на стадиона да дойдат повече хора, за да се съберат и повече средства за децата. А дошлите няма да останат разочаровани, тъй като отблизо ще видят някои от най-големите във футбола от близкото минало и настоящето. За идеята футболните величия ще се позабавляват, доставяйки радост на хората, които ще ги гледат.

"Ние играехме красив футбол, така ще бъде и на 14 юни", обеща Митко. 

И заключи:

"Големите победители ще са децата."

Той обеща, че в спектакъла ще даде шанс и на млади български футболисти - за да се докоснат до знаменитости и да видят отблизо как са се изградили и са направили успешни кариери. Димитър изтъкна, че следи развитието на подрастващите в България.

Бербатов и Фиго пазят в тайна много от имената за двубоя, в това число и на треньорите си. На журналистически въпрос за покана към сър Алекс Фъргюсън №9 даде уклончив отговор, но по всичко изглежда ще опита да доведе и шотландеца в София.

"Това не е моят бенефис във футбола, въпреки че за някои може и така да изглежда. Искам да поиграя поне още една година. Сега на дневен ред е това събитие, искаме да стане шоу и хората да останат доволни, както и да съберем достатъчно средства. След това ще се заема и с бъдещето си на терена. Надеждата умира последна. Чувстам се добре", рече Митко.

"Сега няма да кажа ново име, защото имаме определен план, който следваме, отговори на питане той. - Пазим някои от най-добрите неща за последно. Надявам се да стане празник в името на едно по-добро утре за децата. Ще разберете още имена като му дойде времето. Говорили сме с много хора."

Фиго разкри последния проект на неговата фондация, наречен "Къщата на Луиш Фиго". Става въпрос за оказване на медицинска помощ на хора и семейства.

"Освен Христо Стоичков и Бербатов знам, разбира се, и други големи имена във вашия футбол като Балъков и Йорданов. Имахте много силна генерация. След това поколенията се смениха. Не успяхте да се класирате за последното голямо първенство, но аз вярвам, че това ще се случи в бъдеще, каза асът. - Дали ме е страх от Христо? Не, няма защо да ме е страх. Изпитвам дълбоко уважение към него. Понякога той говори малко повече, но това е част от неговата индивидуалност. Тези неща обаче са за пред камерите. Извън тях ние имаме отлични отношения."

Бербатов и Фиго бяха върнати към финала на Шампионската лига през 2002 г. в Глазгоу, когато "Реал" (Мадрид) спечелил с 2:1 срещу "Байер" (Леверкузен) с българина, влязъл като смяна и направил 2 пропуска пред вратата на "белите".

"Аз бях по-щастливият от двамата", отново се засмя Луиш. И подчерта, че е фен на "Реал" (Мадрид) и член на клуба, независимо, че е играл и за "Барселона".

"Споменът не е от добрите, отвърна Бербо. - Бях само на 21 години, можех да се разпиша при 1:2, но изтървах. За мен беше привилегия, че играх срещу футболисти като Фиго, Зинедин Зидан, Раул, Роберто Карлуш... Когато си толкова млад имаш прекалено голям респект към такива имена. Страх те е да ги доближиш, те имат аура. Загубихме, но поне ги изпотихме."

След пресконференцията Фиго се разходи из центъра на София, а привечер той и Бербатов бяха приети от кметицата на столицата Йорданка Фандъкова. Фондацията на португалеца е създадена още през 2003 г. Той е оттеглил кандидатурата си за президент на ФИФА, тъй като видял, че няма как да спечели заради "недемократичния характер на избора".

Бербатов оповести, че във фондацията му постоянно получават писма от талантливи български деца, които търсят финансиране за свои проекти и мечти в най-различни сфери. Димитър подкрепя много от тях. За целта е нужно и финансиране от събития като мача на 14 юни от 20:00 часа на стадион "Васил Левски".