Районна прокуратура - Хасково е образувала наказателно производство за това, че в периода от 28.10.2016 г. – 04.04.2017 г. в областния град длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“, смятат от държавното обвинение.

След самосезиране на районните прокурори по публикации в медиите за наличие на уран в питейната вода на част от кварталите на Хасково, е извършена проверка, установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление.

От 29 септември до 7 октомври е било извършено изпитване на пийната вода в гр. Хасково, резултатите от което са описани в протокол от 17.10.2016 г. Според данните в протокола е било установено завишаване на максимално допустимите стойности на уран в питейната вода. В протокол от 09.11.2016 г. е отразено извършване на изпитване за радиоактивност на питейната вода, в който също са отразени завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на РЗИ- Хасково относно обстоятелствата кога и кой ги е сезирал.

Ще бъдат разпитани служители от Изпълнителната Агенция по околна среда при МОСВ, както и техните ръководители. Указано е да се разпитат служители на „ВиК“ ЕООД - район Хасково относно обстоятелството с каква честота провеждат мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран.

Ще се разпитат и служители на „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ - Пловдив, документация ще бъде изискана от МОСВ, „ВиК“ЕООД-Район Хасково, РЗИ-Хасково и Басейнова Дирекция – ИБР Пловдив. Указано е да се назначат различни експертизи.

Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване.

Междувременно, завишени количества уран са открити и в новите проби от водата в Хасково, предаде БНР по-рано днес.

Остава забраната от миналата седмица водата да се ползва за пиене и готвене.

Продължава наблюдението на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани при водоснабдяване.

Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя от бутлирана вода, допълват от националното радиа.

Вчера бе съобщено, че и в Пловдивска област са открити завишени стойности на радиоактивния елемент във водата.