Индийският финансов министър, който е и министър на отбраната, има да решава някои финансови задачи тази седмица в САЩ. А след това има да урежда и някои въпроси на отбраната - в Русия.

Според официални източници Арун Джейтли ще бъде във Вашингтон на срещите на Световната банка и МВФ от 21 до 23 април. Оттам той ще отпътува направо за Москва на двудневно посещение за заздравяване на военните връзки.

Опитва ли се Индия да сблъска една с друга двете страни, които се жалват, че американско-руските отношения са в най-ниската си точка за всички времена?

Не съвсем. Но това е остатъчен ефект от съветските времена и напомняне, че въпреки очевидното сближаване на премиера Нарендра Моди със САЩ и съюзниците им Индия цени най-вече свободата на действие във външната си политика.

След като Индия получава независимостта си през 1947 г., САЩ са най-силният партньор на Делхи, казва Рик Росоу от Центъра за стратегически и международни проучвания. Само две десетилетия по-късно, след като САЩ решават да предоставят привилегировано партньорство на Китай и Пакистан, Русия открито предлага подкрепа, като отваря "кранчето" за подкрепа на Индия с военна техника.

Но САЩ отново, съвсем като в дните след Разделението (на Индия и Пакистан през 1947 г. - б.р.), са "очевидно партньор номер 1 на Индия", заяви Садананд Думе от Американския предприемачески институт.

Специално това посещение в Москва, вероятно планирано дълго преди Джейтли да стане министър на отбраната, е различно по същността си от тези по време на Студената война, когато едно посещение във Вашингтон е било веднага последвано от успокоително пътуване до Москва.

Въпреки отварянето на Моди към САЩ, едно от главните наследства от съветската епоха са военните отношения на Индия с Русия. Само шепа страни имат модерната военна ехнология, за която мечтае Индия и които искат да я споделят, отбеляза Росоу.

И макар САЩ (и Израел) да правят намеци, включително обещанията на Пентагона да продават по-модерна технология за самолетоносачи от следващо поколение, Русия е все още главният доставчик на оръжие за Индия. Кампанията "Произвеждайте в Индия" на Моди се опитва да докара в страната цялото родно производство, но ракетите "земя-въздух" и невидимите фрегати за индийския флот ще бъдат произведени с помощта на Русия.

Военната помощ от Русия, за разлика от тази от САЩ, е с по-малко ограничения. Москва, изглежда, по-малко се интересува срещу кого Индия използва тези оръжия.

Това, което Индия цени повече от всичко във външната си политика, е стратегическата автономия. Правителството на Моди вероятно би предпочело успешно сближаване мегду Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и американската съпротива срещу китайската агресия би било най-силно приветствата в Делхи. Но правителството може да преживее и охладени американско-руски отношения и видимо дружеското начало на отношенията на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин - стига Вашингтон а не поиска никога Индия да спре да сътрудничи толкова тясно с Русия.

"Ако това бе цената да се прави биднес, мегданът за по-близки американско индийски отношения би бил много по-тесен", каза Садананд Думе.

-----

* Авторката е коментатор в изданието "Форин полиси", където е публикувана статията.