Шест книги са номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Един от претендентите е „Камбаната“, която в края на миналата година донесе на автора си Недялко Славов втория му приз „Хеликон“, а сред кандидатите има само една жена – Мария Станкова – след като дами спечелиха последните две статуетки „13 века България“.

Журито за настоящото издание на конкурса е в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов, а претендентите са избрани сред романите, издадени през 2016-а и кандидатствали пред Фонда.

Сред номинираните има един носител на наградата – Васил Георгиев. Той спечели отличието с книгата си „Апарат“ през 2014-а, а сега може да го получи за втори път с „Екс орбита“.

Недялко Славов и Христо Карастоянов са вече ветерани в печеленето на друга от най-престижните литературни награда у нас, „Хеликон“ – и двамата имат по две, като Славов получи втората си за „Камбаната“, номиниран и сега за Роман на годината. Преди дни „Камбаната“ получи и „Цветето на Хеликон“, приза за най-продавана българска книга.

Всички шест номинирани за наградата тази година са:

„Екс орбита“, Васил Георгиев, ИК „Хермес“

„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров, изд. „Сиела“

„А Бог се смее“, Мария Станкова, изд. „Лексикон“

„Последната територия“, Момчил Николов, изд. „Сиела“

„Камбаната“, Недялко Славов, ИК „Хермес“

„Послепис“, Христо Карастоянов, изд. „Жанет 45“

Последните два лауреата на отличието бяха жени – Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Здравка Евтимова с „Една и съща река“. Преди това наградата са печелили „Лятото на неудачниците“ от Галин Никифоров, „Физика на тъгата“ от Георги Господинов и „Апарат“ от Васил Георгиев.

Площад Славейков