"Използвам случая да поздравя и съда, и прокуратурата. Всички искахме румънски модел, това е румънски модел. Като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват."

Това заяви лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов в парламента днес. Той говори пред журналисти в кулоарите след среща с британския евродепутат от консерваторите Джефри ван Орден.

"Да има превенция и да спрем по тази тема. Който където както и да го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения. Това ми е мнението, за да не ме търсите пак по тази тема", обясни още Борисов.

Нямаше повод или въпрос от журналистите за похвалата на Борисов към магистратите. Той и британският гост коментираха основно темата за британските отношения с ЕС и ролята на България в преговорите за "Брекзит".

"Винаги е удоволствие да видя господин Борисов, пожелавам му успех за преговорите, нося му най-добрите пожелания от британското правителство за него, обсъждахме отношенията между нашите държави. България ще има много важна роля в президенството на Европейския съвет", заяви Ван Орден.

Борисов пък посочи, че 6-те месеца председателство на България на Европейския съвет ще бъдат решаващи за преговорите. Британският евродепутат заяви, че отношенията между България и Великобритания и след излизането им от ЕС няма да се влошат, а напротив - ще станат по-близки.

"Надявам се българските политически партии да осъзнават колко точно важна за Европа става България. И стабилността, разумът, отговорността за Европа минава през България. Просто Господ така отреди в най-важния момент за Европа България да е в центъра. Европа знае, и в преамбюла на нашето споразумение е нещо, което трябва да припомня на колегите патриоти - че евроатлантическата ориентация е водеща в нашето управление", каза Борисов.

На въпрос дали се планира министър с ресор председатеството на Съвета или вицепремиер, Борисов отговори:

"Естествено, че трябва да има такъв."

Според лидера на ГЕРБ БСП не работят конструктивно за председателството.

"Деструктивността на БСП е факт. Те искат да няма председателство, те искат да рушат. Аз положих всички усилия да има стабилност, да се обединим политическата класа и да направим едно добро председателство", заяви той.