Извънредният ремонт на автомагистрала "Марица" е законно възложен по стандартния начин, заяви в ефира на БНТ днес бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект", обясни той.

Според прокуратурата обаче търгът е направен така, че да бъде спечелен от една компания. Лазаров заяви, че е спечелила фирмата, предлагаща най-ниска цена - 51 млн. лв., но от обвинението твърдят, че това е предварително уговорено.

"С ръководството на "Пътища-Пловдив", както и с всички фирми, които работят на обекта, сме имали редица срещи, но няма как да има среща, на която да се обсъждат цени и как да се спечели поръчката", каза още Лазаров.

Той разказа, че още през 2013-2014 г. ръководството на АПИ възлага проверка на исканията на основния изпълнител. По негови думи се е доказало, че тези искания са основателни и на базата на това се обявява открита обществена поръчка, тъй като дейностите са различни от стандартните дейности, които са необходими при изграждането на магистрала, и цената не е изключително ясна.

"Още през 2011-2012 г. италианската компания сезира пътната агенция, но основно през 2013-2014 г. за възникнали форсмажори по трасето на АМ „Марица“ и пропуски в проекта по отношение на геологията, която е извършена. По основния договор им дава това право и те на базата на това искат още 70-80 милиона като компенсации за настъпили вреди. За всяко нещо има документи“, каза още бившият директор на АПИ.