Парите ще стигнат за цялата година и болниците ще си ги получат. Нека да не плашим – видяхте, че се справихме миналата година, и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат средства. Колегите да работят спокойно.

Това обеща в кулоарите на Народното събрание министърката на здравеопазването Таня Андреева, въпреки че според мнозина дупката в НЗОК до края на годината ще стигне 1 млрд лв.

На въпрос - какво ще каже на съсловните организации, които сигнализират за проблеми в сектора и какви мерки могат да предприемат, Андреева допълни, че нещата трябвало да бъдат разделени. Съсловните организации имали съвсем основателни претенции по отношение на това дали касата ще може да заплати дейността на лечебните заведения и най-вече надлимитната дейност.

"В бюджета на НЗОК е разчетен финансовият ресурс за дейност извън надлимитната. Това, което мога да успокоя колегите, е, че всички ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината."

Според Андреева в средата на юни не можели да се правят толкова тежки прогнози за дефицита на касата в края на 2014 г.

"Само ще припомня, че миналата година бюджетът на касата стигна до месец септември и точно правителството на Орешарски намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна дейност. Практически над 100% от дейността на лечебните заведения беше платена", припомни тя.